Пређи на садржај

Неке од жртава у случају Габунија

24. ОКТОБАР 2017.
ГРУЗИЈА

Грузија признала кривицу пред Европским судом

Грузија признала кривицу пред Европским судом

Европски суд за људска права је 12. октобра 2017. донео одлуку да прихвати признање кривице Републике Грузије да је прекршила права десеторице Јеховиних сведока. У случају Габунија и други против Грузије, влада је пристала да свакој од жртава исплати 800 евра на рачун одштете јер је прекршила забрану дискриминације и њихово право на слободу вероисповести, гарантовано члановима 9 и 14 Европске конвенције о људским правима (Конвенција).

У септембру 2005, десеторица Јеховиних сведока поднела су жалбу Европском суду због четири напада руље православних екстремиста мотивисаних верском мржњом. Та четири инцидента била су део верског прогонства које је против Јеховиних сведока у Грузији подупирала држава и оно је трајало од октобра 1999. до новембра 2003. Полиција је била саучесник у тим нападима јер је или директно учествовала у њима или није заштитила жртве.

Пре случаја Габунија, Европски суд је донео три оштре пресуде против Грузије. У овим пресудама Суд је прекорио власти јер нису заштитиле Јеховине сведоке од насиља које су у том периоду трпели. Суд је закључио да такво понашање полиције „изазива код грађана основану сумњу да су представници државе у дослуху са криминалцима“. Поред тога, закључено је да су „власти у Грузији створиле атмосферу некажњавања због које су широм земље појединци били охрабрени да нападају Јеховине сведоке“. Европски суд је такође закључио да је „правосуђе прећутно прелазило преко таквог насиља“ и да су грузијски судови били „пристрасни и површни“ приликом разматрања жалби оштећених.

Тиме што је саставила једнострану декларацију којом „са жаљењем признаје“ да је овој десеторици Сведока повредила права загарантована Конвенцијом, Грузија је избегла четврту пресуду која би несумњиво садржала исте осуде као претходне три. Јеховини сведоци у Грузији више не доживљавају нападе руље нити су жртве верског прогонства које подупире држава. Они сада уживају слободу вероисповести.