Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

14. ЈУН 2016.
БУГАРСКА

Осуда верске дискриминације у Бугарској

Осуда верске дискриминације у Бугарској

Јеховини сведоци у Бугарској извојевали су значајну победу која подржава слободу говора и у исто време штити појединце и организације од верске дискриминације. Комисија за заштиту од дискриминације у Бугарској утврдила је да су телевизијски канал СКАТ ТВ и двојица новинара намерно ширили лажи о Јеховиним сведоцима и позивали на линч. Комисија је закључила да за такво понашање „нема оправдања“.

Ширење верске мржње и насиља путем телевизије

Телевизијски канали у Бугарској повремено емитују програме у којима се износе лажи о Јеховиним сведоцима. У томе је нарочито предњачила телевизија СКАТ, чији су новинари систематски клеветали Сведоке и гледаоце наводили на закључак да су Сведоци одговорни за неке ужасне злочине. Такви програми су емитовани широм земље и постављени на интернет.

У тим емисијама гледаоци су подстицани на насиље и мржњу према Сведоцима. У једној од њих, која је емитована у мају 2011, телевизија СКАТ је оправдавала насиље над Јеховиним сведоцима и упад у дворану у Бургасу, где су се Сведоци окупили поводом обележавања годишњице Исусове смрти. Разјарена руља је тада претукла неке од присутних, а петоро Сведока је због повреда завршило у болници. Телевизија СКАТ је подстицала јавност на сличне нападе, а у емисијама које су након тога емитоване било је изјава да су Сведоци управо то и заслужили. *

Након таквих емисија, уследило је више напада на Сведоке, а многе дворане у којима одржавају састанке биле су демолиране. У неким областима локалне власти су чак донеле законе којима су ограничиле активности Јеховиних сведока.

Јеховини сведоци у Дворани Краљевства у Бургасу

Комисија кажњава кршење закона и етичких норми

Јеховини сведоци су се у фебруару 2012. обратили Комисији за заштиту од дискриминације. Изнели су доказе да је телевизија СКАТ у својих шест емисија приказаних 2010. и 2011. износила тешке увреде на рачун Сведока и да је таквим програмом увелико допринела дискриминацији Сведока и ширењу говора мржње.

Комисија је 25. јануара 2016. једногласно подржала Сведоке и закључила да су телевизија СКАТ и двојица њених новинара шиканирали Јеховине сведоке износећи безочне лажи о њима. Комисија је утврдила да су у тим емисијама Јеховини сведоци били изложени верској дискриминацији и да су у њима грубо прекршене основне норме професионалног новинарства.

Комисија је приликом изрицања казне навела да су „сви чланови ове верске заједнице трпели понашање које није у складу са законом, што се у потпуности поклапа са дефиницијом злостављања“. Након објашњења да право на слободу изражавања није апсолутно већ је ограничено забраном ширења непријатељства, Комисија је навела да за „понашање оптужених у овом случају нема никаквог оправдања“.

Комисија је закључила да су лажне оптужбе изречене против Јеховиних сведока веома озбиљне. Такође је приговорила томе што телевизија СКАТ и њени новинари нису преузели одговорност за своје поступке и нису признали да су погрешили. Да би нагласила тежину овог случаја, Комисија је одредила новчану казну већу од уобичајене.

Оштра реакција ублажава неправду

Јеховини сведоци изражавају захвалност Комисији што је осудила изношење клевета и необјективно новинарство. Осим тога, будући да Јеховини сведоци имају сличне проблеме с неким другим медијима у Бугарској, ова одлука служи као јасно упозорење онима који и даље износе лажне оптужбе и шире говор мржње.

„Нико не жели да се шире лажи о њему, па тако ни ми“, каже Красимир Велев, портпарол Јеховиних сведока у Бугарској. „Будући да је јавност у Бугарској изложена таквој пропаганди, важно је да чују истину о Јеховиним сведоцима и зато смо захвални Комисији што је предузела конкретне кораке да се та ствар реши.“

^ одл. 5 Телевизија СКАТ је 8. јула 2015. поново емитовала снимак напада на Сведоке 17. априла 2011. и тако наставила да утиче на јавно мњење и да шири мржњу против Јеховиних сведока.

 

Сазнајте више

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА

Шта верују Јеховини сведоци?

Сазнајте више о неким нашим основним веровањима.