Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Сведочење на јавном месту у Софији, у Бугарској

14. ФЕБРУАР 2017.
БУГАРСКА

Да ли ће бугарски судови подржати верску слободу?

Да ли ће бугарски судови подржати верску слободу?

Николај Стојанов је 4. јуна 2016. стајао на једној улици у Бургасу поред сталка са бесплатном литературом Јеховиних сведока. Око 19 часова дошла је полиција и казнила га због кршења општинског прописа новчаном казном од 50 лева (око 25 евра). Он и још четворо Сведока у Бургасу током маја и јуна новчано су кажњени због верских активности којима нису нарушавали јавни ред и мир.

Градске власти игноришу права на верску слободу

Николај и осталих четворо Сведока уложили су жалбе. Према пресудама које је Регионални суд у Бургасу донео у октобру и новембру 2016, Николај и остали Сведоци ослобођени су оптужби и поништене су им новчане казне.

Јеховини сведоци су у међувремену покренули питање уставности уредбе које су донеле градске власти у Бургасу. Административни суд у Бургасу закључио је да тај пропис, који је донет да би се ограничиле верске активности Сведока, нарушава права загарантована уставом Бугарске и у супротности је са међународним обавезама поштовања верске слободе.

Градске власти у Бургасу биле су свесне чињенице да су строгим одредбама Уредбе о чувању јавног реда и мира нарушиле уставна права грађана. Године 2013, националистичка политичка партија предложила је амандмане на ту уредбу, тврдећи да су се неки грађани жалили на верске активности Јеховиних сведока. Начелник округа прегледао је тај документ и закључио да су амандмани дискриминишући и прогласио их неуставним. Међутим, нови начелник округа опозвао је његову одлуку и градске власти су усвојиле те амандмане. Заштитник грађана је упозорио градске власти да нови прописи нису у складу са законом, али они су остали на снази све док их Регионални суд у Бургасу није поништио.

Нешто слично се догодило и у Ћустендилу, где су градске власти такође свесно усвојиле амандмане на уредбу како би ограничиле верску слободу, а затим су наредиле локалној полицији да их спроводи. Административни суд у Ћустендилу оборио је шест пресуда против Јеховиних сведока због наводно незаконитих верских активности и поништио им новчане казне у висини од скоро 800 лева (око 410 евра). У једној од пресуда, суд је навео: „Подносилац жалбе је проглашен кривим зато што је у суштини користио своје право на верску слободу, која је загарантована Уставом и Законом о вери.“ Исти суд је 24. јуна 2016. усвојио жалбу Сведока и прогласио неуставним амандмане на уредбу. * Градско веће Ћустендила је на пресуду уложио жалбу Врховном суду.

Супротне реакције власти

У протеклих пет година, најмање 44 општине у Бугарској усвојиле су амандмане на уредбе да би се ограничиле активности регистрованих верских заједница. Када су локалне власти почеле да примењују ове строге уредбе, Сведоци су се суочили са писаним упозорењима, судским позивима, новчаним казнама, претњама, па чак и насиљем. На пример, 26. марта 2016, Марин Цветков, полицајац у граду Враци, претио је двема Сведокињама да ће на њих нахушкати хулигане. Затим је одузео и поцепао неку њихову литературу.

Међутим, у неким другим градовима, толерантни представници власти и бугарски судови подржали су право на верску слободу. На пример, тројица полицајца су 2. јуна 2016. у главном граду Софији пришла групи Јеховиних сведока који су стајали поред колица са литературом и затражила од њих дозволу за то што раде. Након што су поразговарали са Сведоцима, полицајци су потврдили да устав Бугарске гарантује право на такве активности којима се не нарушава јавни ред и мир. У Пловдиву, другом по величини граду у земљи, градске власти су спречиле покушај једне политичке партије да измени Уредбу о јавном реду и безбедности у циљу забране верске организације Јеховиних сведока.

Шта ће бити са спорним уредбама?

Јеховини сведоци у Бугарској предузимају све што је у њиховој моћи како би оспорили све 44 уредбе којима се ограничава уставно право на исповедање вере. Красимир Велев, портпарол Јеховиних сведока чија се подружница налази у Софији, рекао је: „Јеховини сведоци дају допринос заједници тиме што разговарају с људима о проблемима који их муче и пружају им логичне одговоре из Библије. Већина људи цени наша настојања, али у срединама које су усвојиле строге уредбе, Јеховини сведоци су на мети напада зато што деле бесплатну литературу или зато што јавно износе своја верска убеђења. Кад год постоје могућности за то, ми бранимо драгоцено право на слободу вероисповести.“

Јеховини сведоци су захвални што многи представници власти и судови у Бугарској настоје да подрже верску слободу од које цело друштво има користи. Време ће показати да ли ће власти изменити и друге уредбе које су донете с циљем да се ограниче верске активности у Бугарској.

^ одл. 7 Бугарска је потписница Европске конвенције о људским правима, која гарантује слободу исповедања вере или веровања учествовањем у богослужењу и обављањем верских обреда, верском поуком и наставом, неговањем и развијањем верске традиције. Европски суд за људска права и Европска комисија за демократију путем права (Венецијанска комисија) доследно тврде да ова гаранција штити Јеховине сведоке док у миру обављају своје верске активности или с другима разговарају о својим веровањима.