Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

АЗЕРБЕЈЏАН

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Азербејџан и даље кажњава Јеховине сведоке зато што исповедају своју веру. Суди им се јер се окупљају ради верске службе, зато што другима говоре о својим верским уверењима и зато што на темељу савести одбијају да служе војску. Судије им често прописују велике новчане казне и шаљу их у затвор.

Две жене затворене јер су с другима разговарале о својим веровањима

Две Јеховине сведокиње, Ирина Захарченко и Валида Џабрајилова, налазе се од 17. фебруара 2015. у затвору у централи Министарства државне безбедности. Кад су изведене пред Окружни суд Сабаил у Бакуу, сазнале су да су их власти оптужиле за дистрибуисање верске литературе без „одговарајуће дозволе“.

Судије су од тада одбиле све захтеве и предлоге да ове две жене до суђења буду у кућном притвору уместо у затвору. Окружни суд Сабаил је 4. септембра 2015. по трећи пут продужио притвор овим женама. Оне ће бити притворене до 17. децембра 2015, што значи да ће у затвору провести укупно десет месеци.

Азербејџан не испуњава своје обавезе

У извештају о Азербејџану из маја 2011, Европска комисија против расизма и нетолеранције (ECRI) при Савету Европе више пута је подстакла владу Азербејџана да омогући „законе [...] којима ће се потпуно поштовати слобода вероисповести, која је загарантована Европском конвенцијом о људским правима“. Венецијанска комисија Савета Европе дала је 2012. детаљне препоруке што се тиче измена азербејџанског Закона о слободи вероисповести. Комисија је написала: „Овај закон има неколико врло рестриктивних одредби које су у супротности с међународним стандардима [...] Треба изменити одредбе које регулишу главна питања као што су свеобухватност закона, ко има право на слободу вероисповести и савести, регистровање, независност и укидање верских заједница, приговор савести, прозелитизам, издавање и дистрибуисање верског материјала.“

Азербејџан такође не поштује приговор савести на служење војске. У захтеву за приступање Савету Европе 1996, Азербејџан се између осталог обавезао да ће (1) усвојити закон о цивилној служби у року од две године по пријему, (2) помиловати све који су у затвору због приговора савести и (3) дозволити приговарачима савести да изаберу цивилну службу. Након више од 13 година по пријему у чланство Савета Европе, Азербејџан није испунио своје обавезе.

У већ поменутом извештају из маја 2011. стајало је и следеће: „Апелује се на азербејџанске власти да што пре усвоје закон о цивилној служби у складу са европским стандардима [...] [ECRI] непрестано шаље снажне препоруке да власти престану да кривично гоне и затварају оне који су одбили да служе војску, већ да им омогуће да своју обавезу према друштву изврше на начин који није у супротности с њиховом савешћу.“

Да ли ће Азербејџан доказати да у тој земљи заиста влада верска толеранција?

Америчка Хелсиншка комисија је 25. јуна 2015. изразила забринутост због „све већег притиска на верске заједнице у Азербејџану, поготово на Јеховине сведоке“. Председавајући Хелсиншке комисије Крис Смит изјавио је: „Влада се често хвали како својим поступцима штити верску слободу, али истина је да она у ствари затвара многе људе зато што исповедају своју веру. Позивам владу Азербејџана да одмах ослободи госпођу Захарченко и госпођу Џабрајилову.“

Јеховини сведоци широм света забринути су за добробит Ирине Захарченко и Валиде Џабрајилове. Адвокати су се у вези са овим случајем обратили Високом комесаријату за људска права при Уједињеним нацијама. Госпођа Захарченко и госпођа Џабрајилова, заједно са својим породицама и пријатељима, уз дужно поштовање захтевају од владе Азербејџана да их одмах пусти на слободу и ослободи кривице.

Преглед догађаја

 1. 4. септембар 2015.

  Окружни суд Сабаил у Бакуу продужио притвор Ирини Захарченко и Валиди Џабрајиловој до 17. децембра 2015, што значи да ће у затвору провести укупно десет месеци.

 2. 7. мај 2015. и 4. јул 2015.

  Окружни суд Сабаил у Бакуу продужио притвор Ирини Захарченко и Валиди Џабрајиловој.

 3. 17. фебруар 2015.

  Окружни суд Сабаил у Бакуу одредио тромесечни притвор Ирини Захарченко и Валиди Џабрајиловој на темељу оптужбе за незаконито дељење верске литературе. Казна је одмах ступила на снагу.

 4. 12. март 2013.

  Камран Мирзајев, Јеховин сведок, оптужен и осуђен на девет месеци затвора јер је на темељу савести одбио да служи војску. Касније, током издржавања казне, помилован и раније пуштен из затвора.

 5. 25. септембар 2012.

  Фахрадин Мирзајев, Јеховин сведок, осуђен на једногодишњу казну јер је на темељу савести одбио да служи војску.

 6. 8. септембар 2010.

  Фарид Мамадов, Јеховин сведок, осуђен на девет месеци затвора јер је на темељу савести одбио да служи војску.

 7. 19. август 2009.

  Мушфиг Мамедов поново ухапшен због одбијања војне службе на темељу савести, задржан у притвору и новчано кажњен када је осуђен по други пут.

 8. 7. март 2008.

  Адвокати Мушфига Мамедова и Самира Хусејнова поднели жалбу Европском суду за људска права против Азербејџана јер кривично гони оне који због приговора савести одбијају да служе војску.

 9. 4. октобар 2007.

  Самир Хусејнов, Јеховин сведок, затворен и осуђен на десетомесечну казну јер је на темељу савести одбио да служи војску.

 10. 2006.

  Мушфиг Мамедов, Јеховин сведок, задржан у притвору и осуђен на шестомесечну условну казну јер је на темељу савести одбио да служи војску.