Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

АЗЕРБЕЈЏАН

Кратак преглед: Азербејџан

Кратак преглед: Азербејџан

Јеховини сведоци у Азербејџану први пут су регистровани у Бакуу 1999, а затим поново 2002. године. * Иако су током наредних година имали извесну меру верске слободе, Сведоци су били под сталним надзором власти, а полиција је вршила упаде на верске састанке и одузимала литературу.

Ситуација у вези са слободом вероисповести Сведока у Азербејџану додатно се погоршала након што је Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама усвојила амандман на закон о религији. Управа је 2010. из формалних разлога одбила захтев Сведока за поновну регистрацију, због чега верска заједница у Бакуу није успела да оствари потпуно регулисан правни статус. Јеховини сведоци су покушали да се законски региструју и у другим градовима у Азербејџану али нису успели у томе.

Јеховини сведоци и даље трпе малтретирање и ограничења. Полиција је претражила неколико домова Сведока и одузела им личне ствари, као и Библије. Надлежни органи су ухапсили и кривично гонили неке Сведоке јер су другима говорили о својим верским уверењима. Добили су велике новчане и затворске казне. Будући да Сведоци нису регистровани, власти сматрају да је њихова верска служба незаконита и зато прекидају њихове састанке, приводе присутне и одређују им високе новчане казне.

Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама од новембра 2015. није бранила увоз нових публикација Јеховиних сведока. Ипак, Азербејџан и даље крши верску слободу и тиме не поступа у складу са обавезама које има као чланица Савета Европе. Поред тога, власти нису омогућиле цивилну службу, због чега су млади Сведоци који на темељу савести одбијају да служе војску понекад жртве узнемиравања и прогонства.

У настојању да остваре своје право на верску слободу, Јеховини сведоци у Азербејџану су у последњих десет година поднели 22 молбе Европском суду за људска права и четири жалбе Савету УН за људска права. Представници Јеховиних сведока састају се са азербејџанским властима с циљем да се реше проблеми око кршења верске слободе.

^ одл. 2 Регистровани су као Верска заједница Јеховиних сведока у Азербејџану