Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

АЗЕРБЕЈЏАН

Кратак преглед: Азербејџан

Кратак преглед: Азербејџан

Јеховини сведоци * у Азербејџану први пут су регистровани у Бакуу 1999, а затим поново 2002. године. Иако су током наредних година имали извесну меру верске слободе, Сведоци су били под сталним надзором власти, а полиција је вршила упаде на верске састанке и одузимала литературу. Након усвајања амандмана на закон о религији, влада * је из формалних разлога одбила захтев Сведока за поновну регистрацију 2010, што је значило да верска заједница у Бакуу није имала потпуно регулисан правни статус.

Јеховини сведоци трпе све веће малтретирање и ограничења јер власти све више контролишу верске активности. Полиција је претражила неколико домова Сведока и одузела им личне ствари, као и Библије. Надлежни органи су ухапсили и кривично гонили неке Сведоке јер су другима говорили о својим верским уверењима. Добили су велике новчане и затворске казне. У градовима где Сведоци нису могли да се региструју, власти сматрају да је њихова верска служба незаконита. Зато прекидају њихове састанке, приводе присутне и одређују им високе новчане казне.

Пошто нису омогућиле цивилну службу, власти узнемиравају и прогоне младе Сведоке који на темељу савести одбијају да служе војску. Због кршењења верске слободе, као и одузимања верске литературе, Азербејџан не поступа у складу са својим обавезама као чланица Савета Европе. Због бројних случајева кршења верске слободе, Јеховини сведоци у Азербејџану су од 2007. до 2014. поднели 19 жалби Европском суду за људска права.

^ одл. 2 Верска заједница Јеховиних сведока у Азербејџану

^ одл. 2 Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама