Пређи на садржај

Ирина Захарченко и Валида Џабрајилова у Бакуу

11. ДЕЦЕМБАР 2017.
АЗЕРБЕЈЏАН

Суд у Азербејџану наложио исплату одштете Ирини Захарченко и Валиди Џабрајиловој

Суд у Азербејџану наложио исплату одштете Ирини Захарченко и Валиди Џабрајиловој

Окружни суд у Бакуу, у Азербејџану, 4. августа 2017. наложио је исплату одштете Ирини Захарченко и Валиди Џабрајиловој зато што су без законског основа 11 месеци провеле у затвору. Иако новчана надокнада није ништа у поређењу са оним што су претрпеле, овом одлуком је потврђено да су их власти осудиле без икаквог основа, да су им нанеле емоционалну и физичку штету и укаљале њихов углед.

Победа на Врховном суду темељ за жалбу

Врховни суд Азербејџана је 8. фебруара 2017. ослободио госпођу Захарченко и госпођу Џабрајилову оптужби за кривично дело дељења верске литературе без дозволе државе. Суд је утврдио да за спорну брошуру, Поучимо своју децу, постоји дозвола за увоз и да није штетна по друштво. Осим тога, Суд је утврдио да је њихово основно право да о својим веровањима разговарају с другима. Врховни суд је своју одлуку темељио на правима загарантованим Уставом Азербејџана и међународним уговорима које је Азербејџан потписао.

Врхови суд је одлуку о висини одштете препустио градским судовима. Ирина Захарченко и Валида Џабрајилова уложиле су жалбу Окружном суду Насими у Бакуу тражећи одштету од Министарства финансија због свега што су претрпеле од стране Службе државне безбедности (и њеног претходника, Министарства националне безбедности). Обе су се појавиле на суду, иако здравствено стање Ирине Захарченко није баш добро. Судија Шахин Абдулајев им је дозволио да укратко испричају своја потресна искуства.

Окружни суд признао да су доживеле малтретирање

Одлуком овог суда потврђено је да је Азербејџан дужан да поштује основна права својих грађана и делимично су уважени захтеви ових жена. Госпођа Захарченко, чије је здравље у великој мери нарушено након тог ужасног искуства, добила је одштету у висини од 9744 маната (4872 евра), док је госпођа Џабрајилова, која је иначе млађа, добила одштету у висини од 8200 маната (4100 евра). У одлуци је стајало: „Суд сматра да су затварање без законског основа и кривично гоњење подносиоцима жалбе нанели моралну штету.“

Министарство финансија је уложило жалбу на одлуку о исплати одштете овим двема женама. Апелациони суд у Бакуу је 20. новембра 2017. одбацио жалбу Министарства и потврдио одлуку окружног суда.

Да ли ће ова одлука имати позитивне ефекте?

Јеховини сведоци у Азербејџану остају постојани у исповедању своје вере упркос томе што је њихово основно право на слободу вероисповести озбиљно угрожено, као и њихова лична сигурност. И даље се суочавају са малтретирањем и новчаним казнама када се са својим суверницима састају да би славили Бога и када учествују у верским активностима којима ни у ком случају не ремете јавни ред и мир. Осим тога, власти још нису увеле цивилну службу за оне који улажу приговор савести на служење војног рока. Такође су одбиле захтев Сведока да се законски региструју ван Бакуа. Тренутно 18 случајева чека на одлуку Европског суда за људска права, а 11 жалби је упућено Савету Уједињених нација за људска права због тога што се власти лоше односе према Јеховиним сведоцима у Азербејџану.

Јеховини сведоци широм света надају се да ће ова одлука суда подстаћи власти да поштују права њихових суверника у Азербејџану.