Пређи на садржај

8. МАЈ 2018.
АЗЕРБЕЈЏАН

Врховни суд Азербејџана потврдио да Ирина Захарченко и Валида Џабрајилова имају право на одштету

Врховни суд Азербејџана потврдио да Ирина Захарченко и Валида Џабрајилова имају право на одштету

Врховни суд Азербејџана је подржао пресуду нижег суда да се Ирини Захарченко и Валиди Џабрајиловој исплати одштета за 11 месеци које су неправедно провеле у затвору. У фебруару 2017, Врховни суд је обе жене ослободио оптужби за дистрибуисање верске литературе без дозволе државе. Међутим, Врховни суд је решавање питања одштете препустио нижим судовима.

Госпођа Захарченко и госпођа Џабрајилова, које су Јеховини сведоци, након што су ослобођене оптужби, затражиле су одштету због онога што су претрпеле. У августу 2017, окружни суд је пресудио да одштета треба да им буде исплаћена, али је Министарство финансија уложило жалбу. У новембру 2017, апелациони суд је потврдио пресуду окружног суда. Министарство је поново уложило жалбу у фебруару 2017, овог пута Врховном суду. Врховни суд је одбацио жалбу Министарства и подржао пресуду чиме је потврдио да одштета треба да буде исплаћена обема женама.

Осим одштете, Врховни суд је признао и душевни бол који су госпођа Захарченко и госпођа Џабрајилова претрпеле у рукама полицајаца који су прекорачили своја овлашћења и нарушили права ових недужних жена.