Пређи на садржај

13. ДЕЦЕМБАР 2016.
АЗЕРБЕЈЏАН

Јеховини сведоци улажу жалбе на казне за исповедање вере

Јеховини сведоци улажу жалбе на казне за исповедање вере

Полиција Геранбојског округа у Азербејџану је 2. децембра 2016. пред локални суд извела Зијада Дадашова због тога што је као Јеховин сведок исповедао своју веру. Четири човека из његовог села сведочила су да је господин Дадашов говорио о својим веровањима и нудио библијску литературу. Судија Геранбојског окружног суда, Ширзад Хусеинов, прогласио га је кривим за противзакониту верску активност * и изрекао му новчану казну у висини од око 790 евра. Господин Дадашов сматра да не треба да буде кажњен и уложиће жалбу на пресуду.

У истом округу, Јареј Сулејманова и Гулназ Исрафилова посетиле су жену с којом су више месеци разговарале о Библији. Полиција Геранбојског округа је због тога оптужила ове Сведокиње за верске активности „ван регисторваних места“, а затим је 17. новембра 2016. судија Геранбојског окружног суда, Исмајил Абдурахманил, казнио обе жене новчаним казнама у висини од око 1160 евра. Оне ће уложити жалбу на пресуду.

Адвокат за људска права Џејсон Вајз запажа: „Дискриминација Јеховиних сведока у Азербејџану показује да се Европска конвенција не поштује. Поступци власти у Геранбојском округу нису у складу са слободом вероисповести за коју се држава наводно залаже.“

^ одл. 1 Јеховини сведоци су као верска заједница регистровани у Бакуу, главном граду Азербејџана. Господин Дадашов је осуђен за „верске активности ван регистрованих места“, на основу члана 515.0.4 Административног правилника.