Пређи на садржај

26. МАЈ 2014.
АЗЕРБЕЈЏАН

Јеховини сведоци у Азербејџану траже правду од Европског суда за људска права

Јеховини сведоци у Азербејџану траже правду од Европског суда за људска права

Једног недељног јутра, у дворани у Бакуу, у Азербејџану, окупило се отприлике 200 мушкараца, жена и деце да би слушали поуку из Светог писма.

Полицајци су провалили врата и упали у пратњи званичника и ТВ извештача. Осим што су прекинули састанак Јеховиних сведока, полицајци су претукли неколико мушкараца, претресли објекат без налога, вређали присутне и одузели им новац, компјутере и библијску литературу. Многе Сведоке су привели у полицијску станицу и тамо их држали сатима. Шесторо Сведока који су страни држављани задржано је неколико дана у притвору, а затим депортовано. Телевизијски извештај о овој рацији оклеветао је Сведоке.

Све ово се одиграло 24. децембра 2006. и постало је основ за прву жалбу коју су против Азербејџана Јеховини сведоци поднели Европском суду за људска права. Отада су Сведоци уложили још 18 жалби Европском суду због кршења верске слободе.

ПРЕДМЕТ ЖАЛБЕ

УКУПНО

Полицијска рација

5

Поновна регистрација

1

Исповедање вере

2

Цензура

5

Депортовање

3

Приговор савести

3

Укупно

19

Жалбе против Азербејџана предате Европском суду за људска права до 31. јануара 2014. 

Следећи примери говоре о неким проблемима с којима се Јеховини сведоци суочавају у Азербејџану и због којих улажу жалбе Европском суду за људска права.

 • Одбијање захтева за поновну регистрацију

  Верска заједница Јеховиних сведока први пут је регистрована у Бакуу 22. децембра 1999, а 7. фебруара 2002. поново ју је регистровала Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама. Влада Азербејџана је 2009. усвојила амандмане на Закон о слободи вероисповести и затражила је од свих верских заједница да се поново региструју. Верска заједница Јеховиних сведока је предала захтев за регистрацију, али га је Управа одбила због неких формалности. Иако није поништила регистрацију из 2002. године, влада није омогућила поновну регистрацију на основу измењеног закона о религији.

 • Полицијско малтретирање

  Јеховини сведоци сваке седмице у приватним кућама одржавају састанке на којима обожавају Бога. Полиција је неколико пута упала у приватне куће и без овлашћења прекинула састанке. Према присутнима су се понашали без имало поштовања, сатима их држали у полицијској станици и одузели им литературу коју користе на састанцима. Неки Сведоци су добили велике новчане казне. У Ганџи је током 2011. осуђено шесторо Сведока. Они су укупно морали да плате скоро 9000 евра због присуствовања верском састанку који влада није одобрила. Последње две полицијске рације биле су 11. јануара и 2. марта 2014.

 • Цензура литературе

  Азербејџан је једина земља чланица Савета Европе * која је увела обавезну цензуру верске литературе, чиме је прекршила сопствени устав. * Због те цензуре, власти Сведоцима могу ограничити или забранити увоз библијске литературе из других земаља чланица Савета Европе. Међу забрањеном литературом се налазе бројна издања Стражарске куле, часописа с верским темама који Сведоци издају два пута месечно. * Судови у Азербејџану су одбацили тужбе које су Сведоци због цензуре поднели против Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Међународна провера опхођења азербејџанске државе према верским заједницама

Многе међународне организације које се баве људским правима испитале су закон о верама у Азербејџану и опхођење ове државе према верским заједницама. Следе нека од њихових запажања.

 • У годишњем извештају Америчке комисије за међународну верску слободу из 2013. пише: „Иако азербејџанска влада тврди да је толерантна, у овој држави је угрожена верска слобода, поготово након доношења строгог закона о верама из 2009.“

 • У извештају Европске комисије против расизма и нетолеранције изражена је велика забринутост због ограничења наметнутих верским заједницама. За азербејџански закон о верама у овом извештају је речено: „Европска комисија против расизма и нетолеранције свесрдно препоручује азербејџанским властима да закон доведу [...] у склад с прописима Европске конвенције о људским правима.“

 • Венецијанска комисија Савета Европе дала је детаљне препоруке што се тиче измена азербејџанског Закона о слободи вероисповести. Комисија каже: „Овај закон има неколико врло рестриктивних одредби које су у супротности с међународним стандардима [...] Треба изменити одредбе које регулишу главна питања као што су свеобухватност закона, ко има право на слободу вероисповести и савести, регистровање, независност и укидање верских заједница, приговор савести, прозелитизам, издавање и дистрибуисање верског материјала.“

Драгоцене слободе

За Јеховине сведоке широм света веома су драгоцене слобода изражавања, окупљања, удруживања, савести и вероисповести. Захвални су државама које уважавају ова права. У Азербејџану има 2500 Сведока и оних који долазе на њихове састанке. Сви они се надају да ће ускоро имати верску слободу попут других религија у овој земљи.

^ одл. 28 Азербејџан је постао земља чланица Савета Европе 25. јануара 2001.

^ одл. 28 Члан 48 штити слободу вероисповести, а члан 50 забрањује цензуру медија.

^ одл. 28 Јеховини сведоци сваког месеца издају издање за јавност Стражарске куле, које користе да би другима показали шта Библија научава. У својим скупштинама, сваке седмице разматрају издање за проучавање. Стражарска кула има месечни тираж од скоро 60000000 примерака и то на преко 200 језика, што значи да је то најтиражнији часопис на свету.