Пређи на садржај

23. МАРТ 2015.
АЗЕРБЕЈЏАН

Верска нетолеранција у Азербејџану постаје све већа

Верска нетолеранција у Азербејџану постаје све већа

Верска нетолеранција у Азербејџану постаје све већа јер власти затварају Јеховине сведоке и прописују им високе новчане казне. Такође их кривично гоне зато што се састају да би обожавали Бога и зато што разговарају с другима о својим веровањима.

Верске активности протумачене као кривична дела

Две Јеховине сведокиње – Ирина Захарченко, 55-годишња удовица с делимичним инвалидитетом, и 38-годишња Валида Џабрајилова, која је неговатељица своје мајке – 5. децембра 2014. разговарале су о својим веровањима са становницима једног стамбеног објекта у Бакуу. Оне су бесплатно нудиле брошуру Учимо из Библије, која помаже родитељима да своју децу поучавају о догађајима и поукама из Библије. *

Полицијски инспектор их је оптужио да дистрибуишу библијску литературу без „одговарајуће дозволе“. Против ове две жене је подигнута оптужница за прекршај почињен у оквиру организоване групе, за који је прописана велика новчана казна од 7000 до 9000 маната (од 5900 до 7590 евра) * или две године затвора.

Током истраге, полицијски инспектор и Министарство државне безбедности стално су позивали ове две жене на информативне разговоре. Кад су се поново одазвале на позив Министарства државне безбедности, 17. фебруара 2015, нашле су се на саслушању пред Окружним судом Сабаил у Бакуу које је затворено за јавност.

Након што су прочитане оптужнице, инспектор Министарства државне безбедности поднео је захтев да се жене пре суђења сместе у притвор како не би поново направиле исти прекршај и затим „побегле и сакриле се док је истрага још у току“. Адвокат оптужених је уложио приговор рекавши да би било неправедно послати их у притвор с обзиром на њихове околности и сарадњу с властима. Иако је судија поменуо да ове жене нису раније осуђиване, он је њихове поступке окарактерисао као „опасне по друштво“ и одобрио инспекторов захтев да буду три месеца у затвору који је у надлежности тајне полиције.

Адвокат ових жена је уложио жалбу на ову одлуку, а полиција је 26. фебруара 2015. у возилу са затамњеним стаклима одвезла жене с лисицама на рукама из Апелационог суда у Бакуу у затвор. На саслушању затвореном за јавност, ни тужилац ни инспектор из Министарства државне безбедности нису изнели никакав доказ који би потврдио да је потребно притворити ове жене до суђења. Штавише, суд је одбацио жалбе и вратио госпође Захарченко и Џабрајилову у затвор.

Две групе из Министарства државне безбедности са судским налозима извршиле су 6. марта 2015. претрес кућа госпођа Захарченко и Џабрајилове и одузели су сву верску литературу, личне белешке, компјутер и мобилни телефон. Затим су 10. марта 2015. Министарство државне безбедности, Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама и полиција дошли са судским налозима за претрес Дворане Краљевства (објекта у ком Јеховини сведоци одржавају своје састанке) и куће једног од скупштинских старешина. Министарство државне безбедности привело је још Сведока у Бакуу ради саслушања поводом овог случаја.

Због притварања госпођа Захарченко и Џабрајилове, Јеховини сведоци су затражили помоћ у писму специјалном изасланику Уједињених нација за слободу вероисповести и Радној групи која се бави затварањима без законске основе. Један адвокат припрема захтев да ове жене буду до суђења у кућном притвору уместо у затвору.

Велике новчане и затворске казне због присуствовања верским скуповима

Власти у Ганџи су прописале велике новчане казне онима који су присуствовали верским састанцима Јеховиних сведока, а неке су задржали у затвору. Казне се крећу од 1500 до 2000 маната (од 1260 до 1680 евра).

Судови у Ганџи су у октобру 2014. послали у затвор три Сведока и једног човека који долази на њихове састанке зато што нису платили казне за присуствовање верским састанцима. Иако су платили део тих казни, власти су их затвориле на 3 до 20 дана.

Човек који долази на састанке Сведока рекао је: „За мене је 1500 маната (1260 евра) много новца [...] Испрва нисам хтео да платим ту казну јер нисам крив.“ И два Сведока такође сматрају да су неправедно кажњени и да су се власти понеле према њима као према криминалцима.

Трећи затвореник је једна Сведокиња и она каже: „Нико није узео у обзир да је моја породица у веома тешкој финансијској ситуацији, да бринем о мајци која је инвалид и која ништа не може без моје помоћи, као и да сам већ платила део казне.“

Све четворо су одслужили затворске казне, али суд и даље тражи да плате целокупан износ новчаних казни. Ако не буду успели да исплате цео износ до одређеног времена, суд може поново наложити да буду притворени.

Да ли ће Азербејџан стати на страну правде?

Власти у Азербејџану покушавају на разне начине да стану на пут деловању Јеховиних сведока. На Европском суду за људска права у току су 19 жалби Јеховиних сведока против Азербејџана, у којима указују на нетрпељивост коју доживљавају. Сведоци се надају да ће власти ове државе ускоро исправити неправду и пустити из притвора госпође Захарченко и Џабрајилову. Ако би Азербејџан стао на крај неправди у овом и другим случајевима верске нетрпељивости, показао би да поштује своје грађане, свој устав и да подржава основна људска права.

^ одл. 4 Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама у Азербејџану одобрила је 11. августа 2014. увоз ове брошуре, коју издају Јеховини сведоци.

^ одл. 5 Према проценама из августа 2014, просечна месечна плата у Азербејџану износи 440 маната (370 евра).