Пређи на садржај

11. ЈУН 2015.
АЗЕРБЕЈЏАН

Апел Јеховиних сведока да се оконча неправедан притвор у Азербејџану

Апел Јеховиних сведока да се оконча неправедан притвор у Азербејџану

Јеховини сведоци позивају међународне организације да помогну у окончању неправедног притварања Ирине Захарченко и Валиде Џабрајилове. Ове две жене су у затвору од 17. фебруара 2015, када их је Окружни суд Сабаил осудио на тромесечни притвор, на темељу оптужбе за недозвољено дистрибуисање верске литературе. Суд им је недавно продужио притвор за још два месеца.

Ирина Захарченко и Валида Џабрајилова

Мирољубиве жене третиране као опасни криминалци

Дана 5. децембра 2014, госпођа Захарченко и госпођа Џабрајилова разговарале су о својим библијским веровањима са станарима једне стамбене зграде у Бакуу када их је зауставила полиција. Након неколико сати, биле су ослобођене, али су их инспектори неколико пута позивали на информативне разговоре. Агенти Министарства државне безбедности су 17. фебруара 2015. неочекивано привели ове две жене на саслушање затворено за јавност и против њих подигли кривичну оптужницу. Да би оправдао њихово притварање, судија их је окарактерисао као „опасне по друштво“. Одмах након тога, агенти су их сместили у затвор у централи Министарства државне безбедности, која је приказана на горњој слици.

Након тога, агенти Министарства државне безбедности спровели су детаљне претресе њихових домова и конфисковали верску литературу, личне белешке, лаптоп и мобилни телефон. Суд је одбио сваку жалбу ових жена, и није одобрио кућни уместо затворског притвора.

Све већа забринутост за здравље и емоционално стање

Адвокати, породица и пријатељи забринути су за здравствено стање ове две жене и верују да се оно погоршава. Госпођа Захарченко има 55 година. Због озбиљног облика артритиса и раније повреде десне ноге, сматра се тешким инвалидом (80%).

Посебна забринутост постоји за емоционално стање ових жена. Министарство државне безбедности дозвољава посете само њиховим адвокатима. Породице могу да им пошаљу неопходне потрепштине, као што су одећа, лекови и сапун, и то само једном месечно. Такође су желели да им обезбеде Библију како би из ње црпле утеху, али за то нису добили дозволу.

Хоће ли Азербејџан показати верску толеранцију?

Као део истраге у случају госпође Захарченко и госпође Џабрајилове, агенти поменутог министарства привели су на информативни разговор још најмање 20 Сведока и претресли најмање 10 кућа. Осим тога, представници овог министарства, заједно са агентима Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама и полицијом, претражили су Дворану Краљевства где су ове жене присуствовале верској служби.

Пошто су власти у Азербејџану остале при својој одлуци што се тиче ове две жене, Јеховини сведоци су се обратили Високом комесаријату за људска права и великом броју међународних организација да би указали на неправедно притварање и третирање госпођа Захарченко и Џабрајилове. Азербејџан се раније обавезао да ће се залагати за људска права и основне слободе и поносно истиче да је земља верске толеранције.

Јеховини сведоци с пуно поштовања траже од владе Азербејџана да испуни своје обавезе у поштовању људских права и дозволи Сведоцима да у миру исповедају своју веру. Они апелују на владу Азербејџана да одмах ослободи ове недужне жене.