Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Брачни пар Саад (други слева) и још три породице Сведока који су недавно за своју децу добили изводе из матичне књиге рођених

2. МАРТ 2016.
ПАЛЕСТИНСКА ТЕРИТОРИЈА

Јеховиним сведоцима и даље оспорена грађанска права

Јеховиним сведоцима и даље оспорена грађанска права

Мајк Јалал и Натали Саад су чланови мале скупштине Јеховиних сведока на Палестинској територији. Иако су у браку, не могу добити извод из матичне књиге венчаних. Тек недавно су уз много напора успели да добију извод из матичне књиге рођених за свог сина Андраеа. Ова породица није једина која има тај проблем. И други Јеховини сведоци тешко долазе до личних докумената. Будући да Јеховини сведоци нису законски призната религија на Палестинској територији, власти им ускраћују основна грађанска права.

Зашто су им ускраћена грађанска права

Мајк Јалал и Натали Саад су се венчали у Израелу. Венчање је у својству матичара обавио Јеховин сведок који за то има законско овлашћење. Међутим, Министарство унутрашњих послова Палестинске територије није желело да региструје њихов брак зато што Јеховини сведоци на том подручју нису законски призната религија. Будући да власти не признају њихов брак, деца из тог брака не сматрају се законитом, тако да Министарство унутрашњих послова не може да им изда извод из матичне књиге рођених. Породица Саад и други Јеховини сведоци који имају децу упорно су покушавали да исправе ту неправду.

Решен проблем са уписом у матичне књиге рођених

Године 2014. Министарство унутрашњих послова реаговало је на молбе у вези са регистровањем деце. Брачни пар Саад био је пресрећан што је њихов син Андрае (рођен 30. јануара 2012) коначно уписан у матичну књигу рођених. Родитељи Маје Јасмин, Лауре и Кристијана (на горњој слици) такође су захвални Министарству унутрашњих послова што је њиховој деци издало изводе из матичне књиге рођених у којима су заведени као хришћани.

Та деца сада могу добити лична документа и уживати иста права као и остали грађани. Родитељи могу са њима без проблема путовати ван земље и уписати их у школу.

Нерешена питања

Иако је ово напредак на пољу остваривања грађанских права, власти и даље не желе да региструју брак Мајка Јалала и Натали Саад, као и још седам брачних парова који су Јеховини сведоци. Због тога ти брачни парови наилазе на презир у друштву јер многи сматрају да живе невенчано.

Будући да пред властима њихов брак није регистрован, супружници морају да засебно пријављују порез и не могу имати заједнички рачун у банци. Уколико се једном од њих догоди нека несрећа, други нема право да изабере начин лечења за свог брачног друга. У случају смрти, право наследства немају ни брачни друг ни деца. Породица не може обавити сахрану у складу са својим хришћанским веровањима. Преминула особа мора бити сахрањена на муслиманском гробљу, на подручју намењеном онима који по вероисповести нису муслимани.

Настојања да се добије законска регистрација

Јеховини сведоци су у септембру 2010. године властима Палестинске територије поднели захтев за законску регистрацију. Пошто им власти више од две године нису дале никакав одговор, Сведоци су се обратили Врховном суду у Рамали, тражећи да буду законски регистровани. Тај суд је у октобру 2013. одбацио случај због процедуралне грешке.

Јеховини сведоци су од тада предузели даљње правне кораке и састали се са представницима власти како би решили овај проблем. Међутим, власти нису учиниле свој део тако да у читавом случају нема никаквог помака.

Филип Брамли, правни заступник Јеховиних сведока, рекао је следеће: „Јеховини сведоци у Рамали и на околним подручјима постоје већ скоро 100 година. Они су захвални властима што су им омогућиле да у миру обављају своју верску службу. Али верска дискриминација због које још увек нису добили законско признање не би смела бити препрека у остваривању основних људских права.“

Јеховини сведоци сматрају да су палестинске власти учиниле корак напред тиме што су деци њихових суверника издале изводе из матичне књиге рођених. Брачни парови који још увек нису успели да региструју свој брак искрено се надају да ће власти решити тај проблем, као и да ће коначно признати њихову верску заједницу.