Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

3. ДЕЦЕМБАР 2012.
ЈЕРМЕНИЈА

Јерменија мора да плати одштету седамнаесторици Јеховиних сведока

Јерменија мора да плати одштету седамнаесторици Јеховиних сведока

СТРАЗБУР, Француска. Европски суд за људска права је 27. новембра 2012. донео пресуду да због кршења људских права 17 младих Јеховиних сведока који су уложили приговор савести јерменска влада мора да плати одштету у износу од 112 000 евра, као и судске трошкове.

Ти младићи су 2005. године обављали цивилну службу. Међутим, када су увидели да је та служба у надлежности војске, савест им није дозвољавала да је одслуже до краја. Након тога су били ухапшени и судски гоњени. Неки су задржани у притвору на неколико месеци, а њих 11 је на крају осуђено на затворске казне од две до три године.

Европски суд је утврдио да су ова кривична гоњења и притвор незаконити јер 2005. године у Јерменији није постојао закон по којем би напуштање цивилне службе било кривично дело. Суд је сматрао да је Јерменија угрозила право Сведока на слободу и сигурност које се гарантује према члану 5 Европске конвенције о људским правима. Иако је влада касније повукла тужбе против ових 17 Сведока, Јерменија је одбила да им плати одштету због незаконитих судских процеса и притвора. Зато је овај суд наложио Јерменији да плати одштету због кршења људских права, као и судске трошкове.

Ово је четврта пресуда Европског суда против Јерменије у случајевима повезаним са одбијањем служења војске због приговора савести. У сва четири случаја, јерменске власти су угрозиле права Јеховиних сведока који су уложили приговор савести и неправедно су их третирале као опасне криминалце.

Адвокат Јеховиних сведока Андре Карбоно изјавио је: „Ова пресуда Европског суда представља важан корак у исправљању неправде која је нанета тим Јеховиним сведоцима. Низ победа које су Јеховини сведоци изборили на овом суду шаље јасну поруку о њиховом праву да одбију војну службу осталим чланицама Европског већа, као и земљама попут Еритреје, Јужне Кореје и земљама средње Азије.“

Контакт:

Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Јерменија: Тигран Харутјуњан, тел.: +374 93 900 482