Пређи на садржај

15. МАЈ 2017.
ХАИТИ

Приводе се крају радови на обнови након урагана Метју

Приводе се крају радови на обнови након урагана Метју

Кућа на којој је замењен кров

ПОРТ-О-ПРЕНС, Хаити. Ураган Метју, који се сматра најјачом олујом која је погодила Хаити у последњих 50 година, обрушио се на ово острво 4. октобра 2016, изазивајући пустошења која нису забележена још од земљотреса 2010. Као што је било објављено 24. октобра 2016. на сајту jw.org, Јеховини сведоци су одмах након урагана обезбедили храну, лекове и шаторе. Након што су детаљно проценили насталу штету, 1. јануара 2017. започели су другу фазу пружања хуманитарне помоћи. Три Одбора су надгледала 14 грађевинских тимова који су отпочели обнову више од 200 оштећених и уништених кућа. Сведоци су планирали да ове радове заврше до јуна 2017.

Данијел Лене, портпарол Јеховиних сведока у подружници у Порт-о-Пренсу, изјавио је: „Циљ овог пројекта је да се свим нашим суверницима чији су домови озбиљно оштећени у олуји обезбеде нормални услови за живот.“ То није било лако постићи. Господин Лене је објаснио да је „пружање хуманитарне помоћи било отежано“ због прекинуте комуникације и оштећених путева. До 20. априла било је завршено 96 кућа, а још 30 је било у изградњи.

Смит Матирин, посланик у Парламенту који заступа општине Пајан и Птит Ривијер де Нипес

Локалне власти су одале признање Сведоцима за оно што су постигли. Смит Матирин, посланик у Парламенту који заступа општине Пајан и Птит Ривијер де Нипес које су тешко погођене катастрофом, рекао је: „Иако је Јеховиним сведоцима првенствени циљ да преносе добру вест, они у исто време пружају и практичну помоћ онима којима је то потребно.“ Затим је додао: „Веома ценим помоћ коју су Јеховини сведоци пружили након урагана Метју. Било је неопходно нешто предузети, а ви нисте остали по страни.“

Представник подружнице Јеховиних сведока на Хаитију на једном градилишту

Водеће тело Јеховиних сведока из свог главног седишта у Ворвику координира пружањем хуманитарне помоћи користећи новац од добровољних прилога за међународно дело проповедања.

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000

Хаити: Данијел Лене, тел.: +509 2813 1560