Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

14. ЈАНУАР 2013.
ФРАНЦУСКА

Најстарија држављанка Француске, Ирениз Мулонг

Најстарија држављанка Француске, Ирениз Мулонг

Ирениз Мулонг, која је у новембру 2012. напунила 112 година, сматра се најстаријом држављанком Француске. Многима је позната као Јеховин сведок.

Донедавно се мислило да је Марија Ришар — која је такође живела у Француској — најстарија особа у тој земљи. Али она је заправо 22 дана млађа од Ирениз. Марија Ришар, која је умрла у октобру прошле године с непуних 112 година, такође је била Јеховин сведок.

Ирениз није увек имала лак живот. Када је имала само две године, преживела је ерупцију вулкана Мон Пеле, који се налази недалеко од њеног родног села на острву Мартиник. С 15 година се преселила у Француску Гијану да би се запослила и издржавала породицу. Када се после више година вратила на Мартиник, удала се и основала своју породицу. Нажалост, њен муж Андре је убрзо умро, а она је остала сама с три ћерке.

Да би издржавала себе и своју децу, Ирениз је радила на плантажама банана. Један од некадашњих радника, који данас има око 80 година, још увек је памти као марљивог радника. Он каже: „Она је у току само једног дана успевала да за испоруку припреми преко 175 огромних гроздова банана!“

Иако јој живот није био лак, Ирениз је увек била позитивна. Она има 75 потомака, а једна од њих описала ју је као „веома шаљиву и духовиту особу, која је увек спремна да с другима разговара о својим драгим успоменама.“ Многе друге старије особе су сличне њој.

Иако дуг животни век зависи од генетских фактора, веома су важни начин живота и позитиван став. Када их питате за тајну дуговечности, многи стогодишњаци кажу да се држе устаљене рутине, да се умерено хране и да имају снажну жељу за животом. У закључку једне студије се наводи: „По свему судећи, то су веома активне и динамичне особе.“

Насупрот устаљеним веровањима, дуговечне особе нису обавезно имале лагодан живот. Једно детаљно истраживање у Француској показало је да су то углавном велики борци, „издржљиве особе које су успевале да надвладају животне недаће“.

То се може рећи и за Ирениз, која је издржала многе тешкоће. Један од њених унука с дивљењем прича о њеном позитивном ставу. Он каже: „Иако сада једва може да се креће, она се никад не жали.“

Ирениз је рођена у римокатоличкој породици. Имала је многа питања о Богу и о пролазности људског живота, али је логичне одговоре на та питања добила тек када је проучавала Библију с Јеховиним сведоцима. Када је имала 74 године, постала је Јеховин сведок. Када је упитате шта јој помаже да се избори са старошћу и здравственим проблемима, она често каже: „Јехова је моја снага. Он је моја ’јака мишица‘. Зато имам осећај као да се ’обнављам из дана у дан‘!“ (Поновљени закони 3:24; 2. Коринћанима 4:​16).