Пређи на садржај

1. НОВЕМБАР 2016.
ФИЛИПИНИ

Јеховини сведоци пружају хуманитарну помоћ након два узастопна тајфуна на Филипинима

Јеховини сведоци пружају хуманитарну помоћ након два узастопна тајфуна на Филипинима

Дана 16. и 19. октобра 2016, тајфуни Сарика (међу локалним становништвом познат као Карен), односно Хаима (на Филипинима познат као Ловин) погодили су острво Лузон, које се налази на северу Филипина. Јеховини сведоци помажу својим суверницима и осталим људима који су претрпели ударе ових тајфуна. Хаима, тајфун 4. категорије, један је од најјачих тајфуна који су погодили Филипине након смртоносног супертајфуна Хаијан (на Филипинима познат као Јоланда), који је 2013. погодио ово подручје.

На Филипинима има 200000 Јеховиних сведока и у овој природној катастрофи нико од њих није изгубио живот, нити је претрпео озбиљније повреде. Међутим, први извештаји с овог подручја указују да су јаки ветрови, поплаве и клизишта изазвани тајфуном Хаима оштетили најмање 1058 кућа Сведока и 43 објекта у којима они одржавају своје верске састанке.

Подружница Јеховиних сведока на Филипинима организовала је Одбор за хуманитарну помоћ у граду Тугегарао, на острву Лузон. Овај Одбор прикупља неопходна средства, као што су храна и вода за пиће. До сада је на погођена подручја отпремљено осам камиона с хуманитарном помоћи. Ова подружница је започела и са изградњом привременог смештаја, као и с поправком оштећених кућа и објеката у којима се одржавају верски састанци Сведока.

Водеће тело Јеховиних сведока из свог главног седишта координира пружањем хуманитарне помоћи користећи новац од добровољних прилога за међународно дело проповедања.

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Филипини: Дин Јацек, тел.: +63 2 224 4444