МАНИЛА, Филипини. Супертајфун Хаијан (на Филипинима познат као Јоланда), једна од најснажнијих олуја која је погодила копно, 8. новембра 2013. је протутњао Филипинима.

Филипинска подружница Јеховиних сведока у Манили известила је 13. новембра 2013. да је 27 Сведока изгубило живот. Уништено је више од 100 кућа Сведока и пет објеката у којима одржавају своје састанке.

Водеће тело Јеховиних сведока из главног седишта у Бруклину, у Њујорку, организује и надгледа пружање хуманитарне помоћи широм света. Захваљујући томе, филипинска подружница је организовала испоруку хране, воде, лекова и других потрепштина у погођена подручја. До недеље, 10. новембра, стигло је око десет комбија с неопходним залихама, а следећег дана је послато још неколико камиона.

Ово подручје се још увек није опоравило од земљотреса јачине 7,2 степена, који је задесио Филипине 15. октобра 2013. и усмртио 218 особа. У том снажном земљотресу живот су изгубила три Јеховина сведока, један услед клизишта земље, а два када су им се срушиле куће. Земљотрес је уследио након што је тајфун Нари 12. октобра 2013. погодио Филипине и однео 13 људских живота.

Водеће тело Јеховиних сведока финансира хуманитарни рад тако што мудро располаже добровољним прилозима из целог света. Такође процењује колика је потреба за добровољцима и у сарадњи с подружницама из целог света шаље квалификоване добровољце. На тај начин се у договору с локалним властима и другим хуманитарним организацијама пружа потребна помоћ.

Портпарол Јеховиних сведока на Филипинима Дин Јацек рекао је: „Веома смо жалосни што је толико људи изгубило живот у овим катастрофама. Жртвама ове непогоде преко је потребна утеха како због материјалног губитка, тако и због душевног бола. И даље ћемо давати све од себе да бисмо пружали практичну и духовну помоћ нашим пријатељима и ближњима.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Филипини: Дин Јацек, тел.: +63 2 411 6090