Пређи на садржај

14. НОВЕМБАР 2013.
ФИЛИПИНИ

Супертајфун Хаијан опустошио централну област Филипина

Супертајфун Хаијан опустошио централну област Филипина

МАНИЛА, Филипини. Супертајфун Хаијан (на Филипинима познат као Јоланда), једна од најснажнијих олуја која је погодила копно, 8. новембра 2013. је протутњао Филипинима.

Филипинска подружница Јеховиних сведока у Манили известила је 13. новембра 2013. да је 27 Сведока изгубило живот. Уништено је више од 100 кућа Сведока и пет објеката у којима одржавају своје састанке.

Водеће тело Јеховиних сведока из главног седишта у Бруклину, у Њујорку, организује и надгледа пружање хуманитарне помоћи широм света. Захваљујући томе, филипинска подружница је организовала испоруку хране, воде, лекова и других потрепштина у погођена подручја. До недеље, 10. новембра, стигло је око десет комбија с неопходним залихама, а следећег дана је послато још неколико камиона.

Ово подручје се још увек није опоравило од земљотреса јачине 7,2 степена, који је задесио Филипине 15. октобра 2013. и усмртио 218 особа. У том снажном земљотресу живот су изгубила три Јеховина сведока, један услед клизишта земље, а два када су им се срушиле куће. Земљотрес је уследио након што је тајфун Нари 12. октобра 2013. погодио Филипине и однео 13 људских живота.

Водеће тело Јеховиних сведока финансира хуманитарни рад тако што мудро располаже добровољним прилозима из целог света. Такође процењује колика је потреба за добровољцима и у сарадњи с подружницама из целог света шаље квалификоване добровољце. На тај начин се у договору с локалним властима и другим хуманитарним организацијама пружа потребна помоћ.

Портпарол Јеховиних сведока на Филипинима Дин Јацек рекао је: „Веома смо жалосни што је толико људи изгубило живот у овим катастрофама. Жртвама ове непогоде преко је потребна утеха како због материјалног губитка, тако и због душевног бола. И даље ћемо давати све од себе да бисмо пружали практичну и духовну помоћ нашим пријатељима и ближњима.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Филипини: Дин Јацек, тел.: +63 2 411 6090