Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

17. СЕПТЕМБАР 2013.
ТАНЗАНИЈА

Највиши суд у Танзанији подржао људска права ученика који су Сведоци

Највиши суд у Танзанији подржао људска права ученика који су Сведоци

ДАР ЕС САЛАМ, Танзанија. Апелациони суд у Танзанији, највиши суд у овој земљи, 12. јула 2013. једногласно је донео одлуку да су школе у региону Мбеја угрозиле верску слободу 127 ученика од којих су неки били избачени из школе а неки кажњени зато што су на темељу савести одбили да певају државну химну.

Године 2007, одбор школе у Шикули избацио је петоро младих Сведока из школе зато што су одбили да певају химну. Осим тога, у основним и средњим школама у овом региону кажњено је 122 младих Сведока из истог разлога. Пошто службеници министарства просвете и премијер нису уважили жалбу, 127 ученика је потражило правду на Вишем суду у Танзанији, другом по важности суду у земљи. Виши суд је подржао одлуку да се ученици избаце из школе, али та пресуда није била једногласна. Зато су се ученици 2. децембра 2010. жалили Апелационом суду. Према судском извештају, пресудом Апелационог суда „поништена је и укинута“ одлука Вишег суда, као и све њене последице.

Задок Мваипвиси, портпарол Јеховиних сведока у Танзанији, изјавио је: „Задовољни смо одлуком суда и тиме што је подржан став који су ови млади људи заузели на темељу савести. Ова победа је потврдила уставно право на верску слободу не само Јеховиних сведока већ и свих грађана Танзаније.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Танзанија: Задок Мваипвиси, тел.: +255 22 2650592