Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

3. ОКТОБАР 2017.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Извештај о последицама урагана Ирме

Извештај о последицама урагана Ирме

ЊУЈОРК. Подружнице на Барбадосу, у Доминиканској Републици, Француској и Сједињеним Државама доставиле су следеће информације о последицама које су претрпела наша браћа:

Погођене области које надгледа подружница на Барбадосу — Ангила, Антигва и Барбуда, Монтсерат, Саба, Синт Еустатиус, Свети Китс и Невис и Синт Мартен (холандски део). На Барбуди и Синт Мартену причињена је велика материјална штета.

Барбуда је мало острво на ком живи око 1 800 људи. Будући да већина комуналних служби не функционише, као и да је 95 посто свих кућа оштећено, на овом острву је проглашено стање катастрофе и уведено је ванредно стање. Потврђено је да је 11 објавитеља евакуисано на оближње острво Антигву, где се о њиховим потребама стара Одбор за хуманитарну помоћ. Нема повређених.

На острву Синт Мартен (и на холандском и на француском делу) живи око 700 објавитеља. Једна сестра је повређена. Да би се браћи пружила помоћ, на Синт Мартен је послата делегација коју су сачињавали представници подружница са Барбадоса и из Француске, као и медицинско особље.

Погођене области које надгледа подружница у Француској — Гваделуп, Мартиник, Сен Бартелеми и Сен Мартен (француски део). На Гваделупу и Мартинику нема погинулих, нити повређених.

Острво Сен Бартелеми је опустошено и готово је немогуће успоставити комуникацију са објавитељима који тамо живе. Међутим, покрајински надгледник је послао извештај подружници о стању на овом острву у ком је известио да је свих 30 објавитеља збринуто и да је Дворана Краљевства претрпела мања оштећења. Оформљен је Одбор за хуманитарну помоћ како би се браћи на Сен Бартелемију и Сен Мартену доставиле вода, храна и друге потрепштине са оближњих острва Гваделупа и Мартиника.

Утовар хуманитарне помоћи испред Конгресне дворане у Гваделупу

Погођене области које надгледа подружница у Доминиканској Републици. Одбор подружнице формирао је пет сталних Одбора за хуманитарну помоћ како би се збринуло тамошњих 38 000 објавитеља. Неколико дана пре него што је ураган Ирма стигао до копна, по упутствима покрајинских надгледника скупштинске старешине су посетиле све објавитеље како би се увериле да сви предузимају мере опреза. У областима дуж северне обале где постоји опасност од поплава старешине су евакуисале 1 273 објавитеља на безбеднија подручја, а 2 068 објавитеља чије куће нису довољно безбедне уточиште је нашло у Дворанама Краљевства или код породица Сведока чије су куће безбедније.

Неколико недавно изграђених Дворана Краљевства претрпело је мању штету. Куће пет породица Сведока су оштећене. Неке поправке врше локалне скупштине, а неке организују Одбори за хуманитарну помоћ. Нема погинулих, нити повређених.

Погођене области које надгледа подружница у Сједињеним Државама — Бахами, Флорида, Џорџија, Порторико, острва Туркс и Каикос и Британска и Америчка Девичанска острва. Раније смо известили да су погинули један брат и једна сестра. Даљњи извештају показују да нико више од браће није погинуо, али је подружница потврдила да је још шесторо браће повређено, а преко 3 000 њих је расељено. Стотине браће из средње Флориде и Џорџије понудило је смештај евакуисанима.

Браћа која служе у истуреном преводилачком одељењу у Форт Лодердејлу, на Флориди, евакуисани су у Конгресну дворану у Вест Палм Бичу у којој су провели неколико дана. Вода је донекле оштетила канцеларије истуреног преводилачког одељења, а стамбена зграда је неколико дана била без струје и интернета. Сада све поново функционише и посао се нормално обавља.

Сви полазници разреда Школе за покрајинске надгледнике и њихове супруге, као и три разреда Школе за објавитеље Краљевства евакуисани су из објекта у Палм Косту, на Флориди. У згради је на сигурном остала само мала група од двадесетак браће. Објекат није озбиљније оштећен, али је остао без струје.

Прикупљање хуманитарне помоћи у Конгресној дворани у Кагвасу, у Порторику

Одсек за хуманитарну помоћ при Службеном одељењу и Одељење за пројектовање и градњу организују пружање хуманитарне помоћи како би наша браћа била правовремено збринута.

У Сједињеним Државама основани су центри за пружање хуманитарне помоћи како би се они који су погођени овом катастрофом снабдели храном и водом. Поред тога, у Порторику је формиран Одбор за пружање хуманитарне помоћи браћи на острвима.

На Карибима је најмање 61 кућа претрпела мања оштећења, а 55 кућа је озбиљније оштећено. Такође, најмање две Дворане Краљевства су претрпеле већу штету.

Поплављена улица у којој се налази Дворана Краљевства на Турксу и Каикосу

Браћа из подружнице и главног седишта путују на Флориду и погођена острва како би браћи пружила неопходну помоћ. Процена штете је још увек у току.

Молимо се за оне који су погођени овим ураганом, као и за све оне који им пружају помоћ и утеху (Римљанима 15:5; 2. Коринћанима 1:3, 4, 7; 8:14).

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000

Барбадос: Џон Медфорд, тел.: +1 246 438 0655

Доминиканска Република: Хосе Фелис, тел.: +1 809 595 4007

Француска: Ги Канониси, тел.: +33 2 32 25 55 55