Пређи на садржај

25. МАЈ 2017.
РУСИЈА

Јеховин сведок из Данске ухапшен и затворен у Русији након упада полиције на верски састанак

Јеховин сведок из Данске ухапшен и затворен у Русији након упада полиције на верски састанак

ЊУЈОРК. Након што је Врховни суд Руске Федерације 20. априла 2017. донео пресуду против Јеховиних сведока, ухапшен је један држављанин Данске заједно с још неколико руских држављана када је полиција упала на миран верски скуп који се одржавао током вечери 25. маја 2017.

Денис Кристенсен

Најмање 15 наоружаних полицајаца и припадника Федералне службе безбедности упало је на миран верски скуп Јеховиних сведока у граду Орелу (слика горе). Полиција је узела фотокопије личних докумената свих присутних и одузела им електронске уређаје. Поред тога, припадници Федералне службе безбедности ухапсили су Дениса Кристенсена, Јеховиног сведока који има данско држављанство. Убрзо је у разним крајевима града полиција претресла четири куће Јеховиних сведока.

Господин Кристенсен је ноћ провео у просторијама Федералне службе, а данас је Совјетски окружни суд у Орелу усвојио захтев те службе и наредио да он буде задржан у притвору до окончања истраге. Господин Кристенсен је први страни држављанин који је након пресуде Врховног суда постао жртва оваквих званичних акција против Јеховиних сведока у Русији. Уколико буде осуђен, господин Кристенсен би могао да се суочи с дугом затворском казном.

Након пресуде Врховног суда којом су Јеховини сведоци проглашени екстремистима, а њихов Административни центар и 395 локалних верских заједница укинути, власти и други су организовали преко 40 напада на њих, од којих је упад у Орелу најскорији.

Само неколико сати након изрицања пресуде 20. априла, група мушкараца демолирала је највећи објекат који су Сведоци у Санкт Петербургу користили за одржавање својих састанака и чак претила верницима. Вандали су нападали и друга места за састајање, па чак и домове Сведока у областима Каљинграда, Москве, Пензе, Ростова, Санкт Петербурга, Јекатеринбурга, Вороњежа и Краснојарска. У подметнутом пожару 24. маја 2017. у граду Жешарту у Републици Коми, озбиљно је оштећена једна кућа у којој су Сведоци одржавали своје састанке. Поред полицијских упада и вандализма, Јеховини сведоци трпе нападе, претње у школи и на послу, а неки су чак изгубили посао.

Вандали су запалили кућу у којој су одржавани верски састанци

Дејвид Семонијан, портпарол Јеховиних сведока у њиховом главном седишту, изјавио је: „Јеховини сведоци у целом свету сада су још забринутији за своје сувернике у Русији. Ови узнемирујући догађаји очигледно су последица неправедне пресуде Врховног суда Русије. Званично смо уложили жалбу на ову пресуду 19. маја 2017. То ће бити још једна прилика за Русију да прекине неоправдане и неправедне кораке које предузима против Јеховиних сведока. Поред тога, припремамо и жалбу због неправедног затварања нашег суверника, Дениса Кристенсена.“

Контакт:

Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000