Пређи на садржај

19. АПРИЛ 2017.
РУСИЈА

Пети дан заседања Врховног суда Русије: Преглед правних битака током последње деценије

Пети дан заседања Врховног суда Русије: Преглед правних битака током последње деценије

ЊУЈОРК. У среду, 19. априла 2017, око 300 људи (од којих су неки стигли већ у два ујутру) окупило се испред Врховног суда Руске Федерације да би присуствовали петом дану заседања поводом захтева Министарства правде да се затвори Административни центар Јеховиних сведока. Суд је размотрио 43 свеска приложених докумената у којима је сумирано десет година агресивне политике руских власти према Сведоцима.

Суд је прегледао 43 свеска доказног материјала

Током разматрања, адвокати Министарства правде нису навели ниједан правни основ по коме би требало да Административни центар буде затворен, нити су изнели доказе за умешаност Административног центра или неке од Локалних верских заједница Јеховиних сведока у Русији у било какве екстремистичке активности. Јуриј Топоров, један од адвоката Административног центра, указао је Суду на то да се у доказном материјалу налазе и награде и писма захвалности које је током неколико година Административни центар добијао од власти за свој допринос друштву. Истакнуто је да сличан допринос пружају и Локалне верске заједнице. Поред тога, неколико свезака докумената показује да је Министарсво правде спроводило истраге Локалних верских заједница Јеховиних сведока у Русији још од 2008, али да нису пронађени никакви докази који би указивали на екстремистичке активности, што су потврдили и адвокати Министарства правде.

Први ред, слева надесно: Антон Омељченко, Максим Новаков, Виктор Женков и Јуриј Топоров, адвокати Административног центра Јеховиних сведока у Русији. Други ред, слева надесно: Василиј Калин и Сергеј Черепанов, чланови управног одбора Административног центра Јеховиних сведока у Русији

Суд наставља заседање 20. априла 2017. у 14.00 часова.

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел: +1 845 524 3000

Русија: Јарослав Сивуљски, тел: +7 812 702 2691