Пређи на садржај

21. ЈАНУАР 2014.
РУСИЈА

НАЈНОВИЈЕ: Покушај да се забрани JW.ORG није успео

НАЈНОВИЈЕ: Покушај да се забрани JW.ORG није успео

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, Русија. Окружни суд у Тверу, граду који се налази око 160 километара северно од Москве, 7. августа 2013. донео је одлуку да би у целој Русији требало забранити библијски веб-сајт jw.org.

Овај сајт посећују стотине хиљада корисника широм света и изузетно је цењен због информација које пружа. Упркос томе, овај суд је стао на страну власти које желе да га забране. Суд је донео одлуку а да притом није обавестио његовог аутора, корпорацију Watchtower Bible and Tract Society of New York, нити му је дао прилику да се изјасни на суду. Јеховини сведоци су уложили жалбу на ову одлуку Регионалном суду у Тверу. Разматрање жалбе је заказано за 22. јануар 2014.

Ако жалба буде одбијена, веб-сајт више неће бити доступан за преко 160000 Јеховиних сведока у Русији, који га редовно користе у служби проповедања и за састанке, као и за лично и породично проучавање Библије. Рекламирање овог сајта сматраће се кривичним делом. Осим тога, око 142 милиона људи у Русији неће имати приступ бесплатним информацијама о Библији на сајту jw.org. Говорећи о овом веб-сајту, Јекатерина Елбакјан, доктор филозофије и стручњак за религију, која је професор на Академији рада и друштвених односа у Москви, изјавила је да је jw.org „дар за све који траже одговоре на верска питања. Ту се могу пронаћи детаљне и јасне информације. Пружа једноставне одговоре на важна питања о духовности и моралу. Када користите овај веб-сајт, имате осећај да су вас Јеховини сведоци срдачно примили у свој дом“.

Обраћајући се из Санкт Петербурга, портпарол Јеховиних сведока у Русији Григориј Мартинов изјавио је: „Веб-сајт jw.org је одличан извор информација за све људе у нашој земљи који желе да сазнају више о Библији и није политизован нити комерцијализован. Надамо се да ће Регионални суд у Тверу омогућити да овај познати сајт образовног карактера остане доступан свим Русима.“

Џејмс Ричард Браун, портпарол Јеховиних сведока у њиховом главном седишту у Њујорку, изјавио је: „Веб-сајт jw.org многи цене јер служи за истраживање и поуздан је извор информација за породице широм света. Зато га у просеку свакодневно посети 900000 људи ради корисних информација које су доступне на око 600 језика. Забрана овог сајта је потпуно неоснована.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Русија: Григориј Мартинов, тел.: +7 812 702 2691