Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

2. ЈУЛ 2013.
РУСИЈА

Европски суд штити право на приватност

Европски суд штити право на приватност

ЊУЈОРК. У четвртак, 6. јуна 2013, Европски суд за људска права наложио је Русији да плати одштету од 5 000 евра и Валентини Жуковој и Јекатерини Авилкиној. Руске власти су тражиле њихове здравствене картоне без њиховог одобрења. Суд сматра да је тим чином прекршено основно право на приватност, које се сврстава у „темељна начела“ гарантована Европском конвенцијом.

Овом пресудом је окончан судски процес који је трајао преко пет година. Заменик јавног тужиоца у Санкт Петербургу је 2007. наложио здравственим установама у том граду да канцеларији тужиоца проследе „све случајеве у којима Јеховини сведоци одбију трансфузију крви или њених компоненти“ — и то без знања и сагласности пацијената. Зато су 9. марта 2009. Сведоци предали Европском суду за људска права случај Авилкина и други против Русије. Суд је у пресуди образложио да се Русија понела „угњетавачки“ и потврдио да не постоје „оправдани разлози“ за откривање приватних података властима.

Говорећи о позитивном исходу овог случаја, портпарол Јеховиних сведока у Русији Григориј Мартинов рекао је: „Ова одлука Суда помоћи ће свим руским држављанима, као и становницима других земаља чланица Савета Европе, у заштити основних људских права.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Русија: Григориј Мартинов, тел.: +7 812 702 2691

 

Сазнајте више

Зашто Јеховини сведоци не прихватају трансфузију крви?

Постоји много заблуда о Јеховиним сведоцима и трансфузији крви. Сазнајте чињенице о нашим веровањима у вези с тим.