Пређи на садржај

5. АПРИЛ 2017.
РУСИЈА

Заседање Врховног суда Русије у жижи интересовања јавности

Заседање Врховног суда Русије у жижи интересовања јавности

ЊУЈОРК. Врховни суд Руске Федерације започео је данас са разматрањем захтева Министарства правде да се Административни центар Јеховиних сведока у Русији затвори. Саслушање је прекинуто и наставиће се у четвртак, 6. априла 2017, у 14 часова.

Сведоци су 30. марта 2017. поднели контратужбу против Министарства правде. Међутим, Суд ју је данас одбацио непосредно пре прекида саслушања. Суд такође није дозволио експертима да сведоче по питању основа за тврдњу Министарства правде, нити је дозволио да сведоче они који су присуствовали подметању доказа против локалних верских заједница Јеховиних сведока.

Овај случај је изазвао велико интересовање јавности тако да су многе новинске куће објавиле чланке о томе, укључујући и онлајн чланак у часопису Time објављен 4. априла („Врховни суд Русије разматра забрану дела Јеховиних сведока“), као и чланак на насловној страни у штампаном издању новина The New York Times од 5. априла („Пацифисти, хришћани, а Русија жели да их забрани као ’екстремисте’“).

„Надамо се да ће Врховни суд Русије подржати права наших суверника у Русији да слободно исповедају своју веру“, изјавио је Дејвид Семонијан, портпарол Јеховиних сведока у њиховом главном седишту у Њујорку. „Милиони људи широм света помно ће пратити како се овај случај одвија и да ли ће Русија заштити своје грађане који поштују закон и који су Јеховини сведоци.“

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел: +1 845 524 3000

Русија: Јарослав Сивуљски, тел: +7 812 702 2691