Пређи на садржај

17. ЈУН 2015.
НЕПАЛ

Јеховини сведоци пружају хуманитарну помоћ настрадалима у земљотресу у Непалу

Јеховини сведоци пружају хуманитарну помоћ настрадалима у земљотресу у Непалу

КАТМАНДУ, Непал. Јеховини сведоци из Бангладеша, Индије, Јапана, Немачке, Сједињених Држава и Швајцарске пружају помоћ настрадалима у разорном земљотресу који је 25. априла 2015. погодио Непал. У том земљотресу је погинуло на хиљаде људи, укључујући и једну Сведокињу и њено двоје деце. Још један земљотрес десио се 12. маја 2015. Међутим, у овом другом земљотресу нико од Сведока није изгубио живот нити је претрпео тешке телесне повреде или велики материјални губитак.

Јеховини сведоци обезбеђују оброке двапут дневно својим суверницима и другим жртвама

Дан након првог земљотреса, представници канцеларије Јеховиних сведока у Непалу посетили су сваку скупштину у Катмандуу, области коју је опустошио земљотрес, како би видели шта је потребно учинити. Овај потрес је уништио 38 кућа Сведока и оштетио још 126 кућа. Они који су остали без крова над главом били су смештени у домовима својих суверника, у Дворанама Краљевства, како Јеховини сведоци називају објекте у којима одржавају састанке, као и у шаторима. Канцеларија Сведока из Непала шаље храну угроженима, а у њене просторије стиже помоћ и из Бангладеша, Индије и непалских градова Биргуњ, Дамаули, Махендранагар и Похара. Одбор за хуманитарну помоћ организује тимове добровољаца из редова Сведока из Индије, Јапана и Непала који раде на изградњи привремених склоништа.

Добровољци из канцеларије Јеховиних сведока у Непалу одлажу хуманитарну помоћ пристиглу из непалског града Биргуња

Портпарол Јеховиних сведока у Непалу, Рубен Тапалија, каже: „Желимо да подмиримо не само физичке потребе угрожених већ и њихове духовне потребе. Поред тога што жртвама обезбеђујемо храну, воду и смештај, такође настојимо да им пружимо утеху из Библије.“ Представник главног седишта Јеховиних сведока, Гари Бро, боравио је на овом подручју у периоду од 2. до 5. маја 2015. и обишао скупштине и породице угрожених. Господин Бро је 4. маја 2015. имао предавање у склопу једног посебног програма који се симултано преносио и у друге скупштине на овом подручју. Поред тога, 5. маја 2015, стигао је и представник подружнице Јеховиних сведока из Јапана, Кенџи Чичи. Он је такође обишао настрадале породице и одржао библијске говоре који су охрабрили присутне.

Представник главног седишта Јеховиних сведока, Гари Бро (десно), процењује насталу штету

Подружница Јеховиних сведока из Немачке послала је један медицински тим Сведока у ком су били анестезиолог, хирург, медицинска сестра и медицински техничар. На располагању им је била преносива опрема за хируршке интервенције и интензивну негу. Лекови су стизали од Сведока из Бангладеша, Индије и Јапана. Овај тим из Европе је сарађивао са Одбором за хуманитарну помоћ, а Дворане Краљевства су им служиле као места где су пружали медицинску негу пацијентима.

Тим за пружање помоћи у једној Дворани Краљевства у Катмандуу, где се настрадалим Сведоцима пружа храна и смештај

Џејмс Ричард Браун, међународни портпарол у главном седишту Јеховиних сведока, каже: „Пружање помоћи није завршено будући да увиђамо да је људима потребно много више од физичког опоравка након овог страшног догађаја. Наши суверници из Непала, као и други преживели, могу рачунати на нашу духовну и материјалну помоћ. Они су у нашим мислима и молитвама.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Немачка: Волфрам Слупина, тел.: +49 6483 41 3110

Јапан: Ичики Мацунага, тел.: +81 46 233 0005

Непал: Рубен Тапалија, тел.: +977 9813469616