Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

12. СЕПТЕМБАР 2014.
НЕМАЧКА

Комеморација у част Јеховиног сведока ког су нацисти погубили у Заксенхаузену

Комеморација у част Јеховиног сведока ког су нацисти погубили у Заксенхаузену

СЕЛТЕРС, Немачка. Комеморативна фондација Бранденбурга ће 16. септембра 2014. организовати свечаност на којој ће бити обележено 75 година од погубљења Аугуста Дикмана у концентрационом логору Заксенхаузен. Он је прва особа коју су нацисти јавно погубили због приговора савести у Другом светском рату.

Аугуст Дикман, око 1936.

Господин Дикман је у октобру 1937. одведен у концентрациони логор Заксенхаузен због онога у шта је веровао као Јеховин сведок. Три дана након избијања Другог светског рата 1939, Гестапо је позвао господина Дикмана и наложио му да се потпише у војну књижицу, чиме би постао немачки војник. Када је то одбио, послали су га у самицу и управник логора је затражио дозволу од вође СС штаба да га погуби пред другим затвореницима. Стотине Јеховиних сведока, као и рођени брат господина Дикмана, Хајнрих, били су принуђени да 15. септембра 1939. присуствују његовом погубљењу. Два дана касније, новине Њујорк тајмс су известиле: „Аугуста Дикмана, старог 29 година [...] погубио је стрељачки вод.“ У овим новинама је такође писало да је Аугуст кажњен јер је одбио да се придружи војсци „из верских разлога“.

Спомен-плоча у част преко 890 Јеховиних сведока који су били затворени у Заксенхаузену постављена је 18. септембра 1999. на спољашњи зид некадашњег концентрационог логора. Откривен је и споменик у знак сећања на господина Дикмана.

Свечаност поводом обележавања 75 година његове смрти почеће код његовог споменика и затим ће уследити говори у некадашњој затворској кухињи. Доктор Детлеф Гарбе, аутор и директор Меморијалног центра Нојенгаме, биће гостујући предавач.

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Немачка: Волфрам Слупина, тел.: +49 6483 41 3110