Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

13. ЈУН 2017.
МАЛАВИ

Деца Јеховиних сведока избачена, па враћена у школске клупе

Деца Јеховиних сведока избачена, па враћена у школске клупе

ЛИЛОНГВЕ, Малави. Осамнаестогодишњи Арон Макамба и петнаестогодишњи Хејстингс Мтамвалика, деца Јеховиних сведока, 3. маја 2017. поново су примљени у основну школу Комбе из које су избачени јер на једној школској прослави нису хтели да певају државну химну. Овим ученицима је од 13. фебруара 2017. било забрањено да похађају наставу. Враћени су у школу након што су се њихови родитељи и представници подружнице Јеховиних сведока жалили управи школе.

Представници подружнице су током разговора о насталом проблему управи школе показали два писма од владе Малавија. У писму из 1997, адресираном на Јеховине сведоке у Малавију, стајало је званично одобрење да Јеховини сведоци не морају да учествују у певању државне химне. У другом писму из 2017, просветним радницима је препоручено да поштују право ученика на слободу вероисповести.

Хејстингс је рекао да су у школу враћени баш у прави час, пред завршне испите: „Плашили смо се да нећемо моћи да изађемо на испите јер се они организују само једном годишње.“ Уколико не би положили те испите, понављали би годину.

Августин Семо, портпарол Јеховиних сведока у Малавију, рекао је: „Ови ученици су срећни што је испоштовано њихово право на слободу савести. Захваљујемо се школској управи што је подржала право на слободу вероисповести и што је овим ученицима омогућила да поново похађају наставу.“

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000

Малави: Августин Семо, тел.: +265 1 762 111