Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

30. ДЕЦЕМБАР 2013.
КИРГИЗИЈА

Киргиски суд пресудио у корист приговарача савести

Киргиски суд пресудио у корист приговарача савести

БИШКЕК, Киргизија. Уставно веће Врховног суда Киргизије 19. новембра 2013. једногласно је донело одлуку да је садашњи закон о цивилној служби неуставан и да крши право на слободу вероисповести. Суд је наложио влади да измени закон како би они који због приговора савести одбијају да служе војску могли да обављају цивилну службу која није у надлежности војске.

Киргизија је 2009. усвојила закон који омогућава цивилну службу. Међутим, испоставило се да је ова служба заправо под војном управом. Они који су је обављали били су под надзором војних лица, а некима је наложено да дају новац у војне сврхе. По завршетку цивилне службе аутоматски су били укључени у резервни састав војске. Из тих разлога, Јеховини сведоци су одбили такву цивилну службу, због чега је против неколико њих подигнута оптужница за кривично дело.

Одлуком донетом у новембру потврђено је да су Сведоци из оправданих разлога одбили понуђену цивилну службу и да то нису урадили да би избегли своју грађанску дужност. Заправо, овај суд је констатовао да су Сведоци спремни да обављају цивилну службу која није у надлежности војске. Очекује се да ће сви случајеви у којима су Сведоци кривично гоњени бити поново размотрени и решени у складу са измењеним законом.

Камит Искаков, портпарол Јеховиних сведока у Киргизији, изјавио је: „Не само што ће ова одлука допринети решавању питања приговора савести на војну обавезу већ ће помоћи и да киргиске власти увиде да су Јеховини сведоци уважена, међународна верска организација.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Киргизија: Камит Искаков, тел.: +996 770 778 885