Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

3. ДЕЦЕМБАР 2014.
ДАНСКА

Заслугом Јеховиних сведока бескрвна хирургија све заступљенија у Данској

Заслугом Јеховиних сведока бескрвна хирургија све заступљенија у Данској

КОПЕНХАГЕН, Данска. Водеће медијске куће у Данској извештавају да Лекарско друштво на подручју главног града усваја нови приступ у управљању крвним ресурсима. Према часопису Kristeligt Dagblad, „утврђено је да многим пацијентима није потребна донирана крв“. Још се наводи да је „бескрвна хирургија уведена захваљујући Јеховиним сведоцима“. На темељу својих верских убеђења, преко 8 000 000 Јеховиних сведока широм света, међу којима и 14 000 у Данској, жели најбољу могућу медицинску негу без трансфузије крви.

Данске болнице су познате као највећи светски корисници дониране крви по глави становника. У њима се крв користи за 50-100 процената више него у другим европским болницама. Међутим, у чланку „Бескрвна хирургија осваја терен“, онлајн новине Politiken наводе да су „Јеховини сведоци подстакли докторе да пробају алтернативе“ лечењу које је углавном подразумевало употребу дониране крви. На пацијентима који су Сведоци неки доктори примењују више метода за спречавање губитка крви, као што су преоперативно коришћење еритропоетина, гвожђа и комплекса витамина Б, као и интраоперативна употреба антифибринолитика. Према листу The Copenhagen Post, „у Универзитетској болници Скејби, у Орхусу, сваке године се између пет и десет Јеховиних сведока подвргне компликованим операцијама на срцу“ без употребе дониране крви.

Болница Ригсхоспиталет, високоспецијализована установа и један од највећих образовних медицинских центара у Данској, покренула је пројекат за управљање крвним ресурсима 2009. на подручју главног града

Лекарско друштво у Данској такође увиђа да постоји све више клиничких доказа да трансфузија крви носи велике ризике. Болница Ригсхоспиталет, у Копенхагену, 2009. је покренула пројекат за управљање крвним ресурсима. Према извештају новина Berlingske, захваљујући том пројекту знатно је смањена употреба дониране крви и код пацијената су забележени „мањи број компликација и нижа стопа смртности“. Већина других болница на подручју главног града однедавно се придружила овом пројекту, а болнице у другим областима планирају да учине исто.

Новине Berlingske такође бележе шта је изјавио др Мортен Баге Хансен, који је истраживач и начелник банке крви у болници Ригсхоспиталет. Он је промене у вези са употребом дониране крви у Данској описао као „суштински напредак који заиста користи пацијентима“. Надаље, Дански радио и новине Kristeligt Dagblad преносе изјаву др Астрид Нергорд, директорке болнице Ригсхоспиталет. Она је у закључку рекла да „без Јеховиних сведока бескрвна хирургија данас не би била толико заступљена“.

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Данска: Ерик Јергенсен, тел.: +45 59 45 60 00