СТРАЗБУР, Француска. Европски суд за људска права је 25. септембра 2012. донео пресуду по којој је аустријска влада крива за дискриминацију Јеховиних сведока и зато мора да плати скоро 13 000 евра на име судских и осталих трошкова Јеховиних сведока.

Аустријска влада је 2002. одбила да дâ дозволу за боравак двојици Јеховиних сведока с Филипина који су хтели да помажу Сведоцима у Аустрији који говоре језик тагалог. У једном другом случају, влада је наложила Сведоцима да плате порез на поклон за прилоге које су добили 1999. године. Влада је овако поступила у оба случаја зато што Јеховини сведоци нису били признати као религија, већ само као верска заједница, што је нижи статус. Због тога Сведоци нису имали права на одређене погодности које имају друге признате религије.

Ово је шеста пресуда Европског суда у корист Јеховиних сведока против Аустрије, којом се потврђује пресуда из 2008. године. Према тој пресуди, суд је закључио да је требало да Сведоци у „знатно краћем периоду“ буду признати као религија, будући да „дуго постоје у свету“, као и у Аустрији.

Сведоци се надају да ће ова последња победа на Европском суду помоћи да се заштите основне слободе и спречи верска дискриминација, што ће користити не само њиховим суверницима већ и свим грађанима земаља чланица Савета Европе.

Контакт:

Џ. Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Аустрија: Јохан Цимерман, тел.: +43 1 804 53 45