Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Стварање или еволуција? (2. део): Зашто преиспитати теорију еволуције?

Стварање или еволуција? (2. део): Зашто преиспитати теорију еволуције?

Алекс је збуњен. Одувек је веровао у Бога и да је он све створио. Али данас је његов наставник биологије врло уверљиво говорио да је еволуција чињеница и да је заснована на поузданим научним истраживањима. Алекс не жели да испадне глуп. ’На крају крајева‘, размишља он, ’ако научници имају доказе за еволуцију, ко сам ја да то доводим у питање?‘

 Да ли ти ово звучи познато? Можда откад знаш за себе верујеш у оно што пише у Библији: „Створи Бог небеса и земљу“ (Постанак 1:1). Међутим, у последње време људи покушавају да те убеде да је стварање бајка, а еволуција чињеница. Да ли треба да им поверујеш? Зашто треба преиспитати теорију еволуције?

 Два разлога зашто треба преиспитати теорију еволуције

 1.   Међу научницима влада неслагање око еволуције. И након деценија истраживања, научници још увек немају објашњење око ког се сви могу сложити.

   За размишљање: Ако се научници, то јест стручне особе, не могу сложити око еволуције, да ли је онда погрешно ако је ти за себе преиспиташ? (Псалам 10:4).

 2.   Важно је у шта верујеш. „Ако је живот настао игром случаја, онда наш живот и све што постоји у свемиру нема смисао“, каже Закари. Овај младић је у праву. На крају крајева, ако је еволуција истина, дугорочно гледано, живот не би имао никаквог смисла (1. Коринћанима 15:32). С друге стране, ако је стварање истина, можемо пронаћи праве одговоре на питања о смислу живота и нашој будућности (Јеремија 29:11).

   За размишљање: Како ће на твој живот утицати ако знаш истину о еволуцији и стварању? (Јеврејима 11:1).

 Питања за размишљање

 ТВРДЊА: ’Цео свемир је настао услед Великог праска.‘

 •   Ко или шта је узрок Великог праска?

 •   Шта звучи логичније: да је све настало ни из чега или да је све настало из нечега, то јест да је неко направио све што постоји?

 ТВРДЊА: ’Људи су настали од животиња.‘

 •   Ако су људи настали од животиња, као што су мајмуни, зашто онда постоји огромна разлика у интелектуалним способностима између људи и мајмуна? a

 •   Зашто су чак и „најпростији“ животни облици толико сложени? b

 ТВРДЊА: ’Еволуција је доказана.‘

 •   Да ли је особа која то тврди сама испитала доказе?

 •   Колико људи верује у еволуцију само зато што им је неко рекао да сви паметни људи верују у њу?

a Неки могу рећи да су људи интелигентнији зато што имају већи мозак од мајмуна. Да би сазнао зашто ова тврдња није тачна, види брошуру Порекло живота – пет питања која заслужују одговор, страна 28.

b Види брошуру Порекло живота – пет питања која заслужују одговор, стране 8-12.