Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли сам спреман за брак?

Да ли сам спреман за брак?

 Да би добио одговор на ово питање, мораш добро да познајеш себе. На пример, размисли о следећем:

Међуљудски односи

Како се опходиш према родитељима и браћи и сестрама? Да ли често планеш на њих, користећи груб и саркастичан говор? Шта би они рекли о теби у овом погледу? Начин на који се опходиш према члановима породице показује како ћеш се опходити према свом партнеру (Ефешанима 4:31).

Став

Да ли си ведар или натмурен? Да ли си разуман, или увек инсистираш да буде по твоме? Остајеш ли прибран када си под притиском? Да ли си стрпљив? Уколико сада, док си сам, развијаш плодове Божјег духа бићеш бољи брачни друг у будућности (Галатима 5:22, 23).

Новац

Како бараташ новцем? Да ли се често задужујеш? Да ли можеш да задржиш посао? Уколико често мењаш посао, зашто је то тако? Да ли је то због природе посла? Или послодавца? Или зато што имаш неку склоност или карактерну црту на којој још мораш радити? Уколико лоше рукујеш новцем када си сам, како ћеш руковати новчаним средствима када једном оснујеш своју породицу? (1. Тимотеју 5:8).

Духовност

Уколико си Јеховин сведок, каква је твоја духовност? Да ли читаш Божју Реч, учествујеш у служби проповедања и на састанцима? Особа с којом ступаш у брак свакако заслужује духовно јаког брачног друга (Проповедник 4:9, 10).

 Што боље разумеш себе, то ћеш бити у бољем положају да препознаш особу која ће ти помоћи да дођу до изражаја твоје врлине, а не мане.