Пређи на садржај

Шта ако сам усамљен?

Шта ако сам усамљен?

Шта можеш урадити

 1. Концентриши се на своје добре стране (2. Коринћанима 11:6). Иако је добро да будеш свестан неких лоших црта које имаш, ти такође имаш и много тога да понудиш. Увиђање јаких страна пружиће ти самопоуздање да разбијеш лошу слику о себи и да превазиђеш усамљеност. Питај се: ’Које су моје нај-нај стране?‘ Размишљај о својим талентима и квалитетима.

 2. Показуј искрено занимање за друге. Почни тако што ћеш се зближити само с једном особом. „Једноставно питање као што је: ’Како си?‘ или ’Како је на послу?‘ отвара врата за боље упознавање“, каже младић по имену Хорхе.

Можеш премостити јаз који те раздваја од вршњака

 Савет плус: Немој се ограничити само на вршњаке. Нека најлепша пријатељства о којима говори Библија развила су се између особа које је делила велика разлика у годинама, као што су Рута и Нојемина, Давид и Јонатан и Тимотеј и Павле (Рута 1:16, 17; 1. Самуилова 18:1; 1. Коринћанима 4:17). Запамти да је разговор размена мишљења, а не „соло“ наступ. Људи воле особе које умеју да слушају. Зато ако си срамежљив, запамти да не мораш ти да водиш главну реч!

 3. Развијај ’саосећајност‘ (1. Петрова 3:8). Чак и када се не слажеш с мишљењем других, стрпљиво им допусти да се изразе. Базирај се на оно у чему се слажете. Уколико мислиш да треба да кажеш да се у нечему не слажеш, учини то лепо и с тактом.

 Савет плус: Обраћај се другима онако како би желео да се они обраћају теби. Свађалачки дух, исмејавање других, као и самоправичан осуђивачки став једноставно одбијају друге. Више ће те волети уколико је твоја реч ’увек љубазна‘ (Колошанима 4:6).