Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта ако сам усамљен?

Шта ако сам усамљен?

Шта можеш урадити

1. Концентриши се на своје добре стране (2. Коринћанима 11:6). Иако је добро да будеш свестан неких лоших црта које имаш, ти такође имаш и много тога да понудиш. Увиђање јаких страна пружиће ти самопоуздање да разбијеш лошу слику о себи и да превазиђеш усамљеност. Питај се: ’Које су моје нај-нај стране?‘ Размишљај о својим талентима и квалитетима.

2. Показуј искрено занимање за друге. Почни тако што ћеш се зближити само с једном особом. „Једноставно питање као што је: ’Како си?‘ или ’Како је на послу?‘ отвара врата за боље упознавање“, каже младић по имену Хорхе.

Можеш премостити јаз који те раздваја од вршњака

Савет плус: Немој се ограничити само на вршњаке. Нека најлепша пријатељства о којима говори Библија развила су се између особа које је делила велика разлика у годинама, као што су Рута и Нојемина, Давид и Јонатан и Тимотеј и Павле (Рута 1:16, 17; 1. Самуилова 18:1; 1. Коринћанима 4:17). Запамти да је разговор размена мишљења, а не „соло“ наступ. Људи воле особе које умеју да слушају. Зато ако си срамежљив, запамти да не мораш ти да водиш главну реч!

3. Развијај ’саосећајност(1. Петрова 3:8). Чак и када се не слажеш с мишљењем других, стрпљиво им допусти да се изразе. Базирај се на оно у чему се слажете. Уколико мислиш да треба да кажеш да се у нечему не слажеш, учини то лепо и с тактом.

Савет плус: Обраћај се другима онако како би желео да се они обраћају теби. Свађалачки дух, исмејавање других, као и самоправичан осуђивачки став једноставно одбијају друге. Више ће те волети уколико је твоја реч ’увек љубазна‘ (Колошанима 4:6).