Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Пријатељство или нешто више? (1. део): Какве ми то сигнале шаље?

Пријатељство или нешто више? (1. део): Какве ми то сигнале шаље?

 Он ти се стварно свиђа и уверена си да су осећања обострана. Уосталом, сваки дан се дописујете, на дружењима се не раздвајате, а неке његове поруке су баш романтичне.

 Зато си решила да га питаш у ком правцу се развија та веза и да једноставно будеш сигурна да осећате исто. И какав си одговор добила? „Ти си ми само другарица и ништа више од тога.“

 Какав је осећај

 „Била сам толико љута на њега, али и на себе! Сваки дан смо се дописивали и видело се да му је стало до мене. Нормално је што сам почела да гајим осећања према њему“ (Џасмин).

 „Та девојка и ја смо често правили друштво једном пару који се забављао. Понекад је изгледало да излазимо учетворо. Нас двоје смо причали о свему и свачему, а онда смо почели да се дописујемо. Било ми је страшно када ми је рекла да у мени види само пријатеља и када сам сазнао да се све то време виђала с неким другим“ (Ричард).

 „Тај дечко ми је слао поруке сваки дан и у неким тренуцима смо обоје помало флертовали. Али кад сам му рекла шта осећам према њему, насмејао се и рекао: ’За сада немам намеру да се забављам ни са ким!‘ После тога сам данима плакала“ (Тамара).

 Закључак: Кад мислиш да између тебе и некога постоји нешто посебно, а онда схватиш да осећања нису обострана, сасвим је нормално што си љут и бесан, што се осећаш постиђено, па чак и издано. „Када се мени тако нешто десило, био сам потпуно сломљен и дубоко повређен“, каже Стивен. „Дуго после тога никоме нисам могао да верујем.“

 Зашто се то дешава

 У данашње време када људи много комуницирају путем инстант порука и друштвених мрежа, врло лако се можеш заљубити у некога ко у суштини није заинтересован за тебе. Погледајмо шта кажу неки млади.

 „Неко ти шаље поруке само да би убио време, а ти то можеш протумачити као да му је стало до тебе. И још ако ти пише сваки дан, онда можеш помислити да си за њега нешто посебно“ (Џенифер).

 „Једна страна можда искрено жели нешто више, а друга само жели да има некога с ким може да разговара, некога ко ће јој помоћи да подигне самопоуздање“ (Џејмс).

 „Једно ’лаку ноћ‘ може се протумачити као љубавна порука, а можда ју је неко послао без неких посебних осећања, само тек тако“ (Хејли).

 „Један ’смајли‘ може да значи или ’желим да будем фин‘ или ’свиђаш ми се‘. Понекад неко такву поруку протумачи као флертовање“ (Алиша).

 Закључак: Пази да знак пажње не протумачиш као љубавну изјаву.

 Лако је то рећи, али мало је друкчије у пракси. Библија каже: „Срце је варљивије од свега и на све је спремно“ (Јеремија 17:9). Може те навести да живиш у сновима који ће се у трену распршити кад схватиш да је та романса само плод твоје маште.

 Шта можеш урадити

  •   Буди реалан. Стани мало и добро размисли. Запитај се да ли се према теби заиста опходи другачије него према осталима. Немој дозволити да ти емоције заслепе ум (Римљанима 12:1).

  •   Буди разборит. Немој се концентрисати само на оно што ти говори да сте више од пријатеља већ обрати посебну пажњу на оно што те наводи да сумњаш у то. Немој мислити да су осећања обострана само зато што их ти имаш.

  •   Буди стрпљив. Све док ти неко конкретно не каже да жели с тобом нешто више од пријатељства, немој улагати у тај однос више него што си спреман да изгубиш.

  •   Буди искрен. Библија каже да постоји „време кад се говори“ (Проповедник 3:7). Ако желиш да сазнаш да ли неко у теби види више од пријатеља, отворено и искрено разговарај с њим. „Ако осећања нису обострана“, каже Валерија, „боље је да сада мало патиш него да прођу месеци пре него што схватиш да та особа никада није ни била заинтересована за тебе.“

 Закључак: „Чувај срце своје“, каже се у Пословицама 4:23. Ако ти се неко свиђа, покушај да сазнаш да ли се и ти њему свиђаш. Ако се заљубиш пре него што то сазнаш, испашће као да покушаваш да гајиш биљку на каменом тлу.

 Ако се испостави да су осећања заиста обострана и ако си довољно зрео да се забављаш онда треба да одлучиш да ли желиш да наставите везу. Немој изгубити из вида да добар брак чине муж и жена који имају исте духовне циљеве и који су искрени и отворени једно према другом (1. Коринћанима 7:39). У суштини, такав брак је и почео као добро пријатељство и тако и треба да остане (Пословице 5:18).