Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да попричам с родитељима о правилима која постављају?

Како да попричам с родитељима о правилима која постављају?

Шта ти треба? Умеће вођења разговора

Разговор је вредно средство које може

  • помоћи другима да разумеју тебе,

  • помоћи теби да схватиш зашто није удовољено некој твојој жељи.

Заиста, уколико желиш да се према теби опходе као према одраслој особи, онда је разумно очекивати да можеш зрело разговарати. Како то можеш постићи?

Научи да контролишеш своја осећања. Добра комуникација изискује самосавладавање. Библија о томе каже: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар остаје миран до краја“ (Пословице 29:11).

У чему је онда поента? Избегавај гунђање, дурење, лупање вратима и „марширање“ по кући. Такво понашање ће довести само до још више забрана, никако до више слободе.

Покушај да гледаш из угла својих родитеља. На пример, претпоставимо да твоји родитељи нису баш вољни да идеш на неки скуп младих. Уместо да се свађаш, могао би их питати:

„Шта ако са мном пође и један зрео, одговоран пријатељ?“

Можда ти родитељи ни тада неће дозволити. Али уколико разумеш њихову бригу, моћи ћеш лакше да пронађеш неки прихватљив предлог.

Послушност родитељима може се упоредити са отплаћивањем дуга у банци. Што си поузданији, то ћеш више поверења (кредита) добити

Задобиј поверење својих родитеља. Замисли човека који дугује новац једној банци. Уколико редовно плаћа своје рате, задобиће поверење банке и она му у будућности може одобрити и већи кредит.

Слично је и у породици. Ти својим родитељима дугујеш послушност. Уколико их често изневериш, немој се изненадити уколико ти смање или чак укину „кредит“, другим речима, ако ти верују мање или потпуно изгубе поверење у тебе.

Али уколико покажеш да си поуздан — чак и у малим стварима — родитељи ће у будућности вероватно показивати више поверења у тебе.