Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да победим бол у души?

Како да победим бол у души?

„Кад год је другима тешко, ја сам ту да решим њихове проблеме и да их орасположим. Али онда долази део који мало њих зна — одлазим кући у своју собу и плачем“ (Кели)

„Када сам у бедаку, волим да будем сам. Ако ме позову негде, нађем изговор да не одем. Добро скривам своја осећања од породице. Они мисле да је све у реду“ (Роберт)

Да ли си се икада осећао попут Кели или Роберта? Ако јеси, немој брзо закључити да с тобом нешто није у реду. Чињеница је да свакоме понекад буде тешко. Тако нешто се дешавало чак и побожним људима из библијског доба (1. Самуилова 1:6-8; Псалам 35:14).

У неким случајевима, можда знаш шта те је онерасположило, док у другим не знаш. „Не мораш бити у страшно тешкој ситуацији да би се осећао лоше“, каже 19-годишња Ана. „Негативна осећања се могу јавити било када, па и онда када немаш неки конкретан проблем. Чудно је, али је тако!“

Који год да је узрок — чак и ако се чини да не постоји — шта можеш урадити када ти се навуку црни облаци? Покушај следеће.

 1. Разговарај с неким. Када му је било веома тешко, Јов је рекао: „Говорићу у горчини душе своје“ (Јов 10:1).

  Кели: „Невероватно је колико ми буде лакше када се неком поверим. Коначно неко зна кроз шта пролазим. Онда као да тај неко баци конопац и извуче ме из дубоке јаме у коју сам упала — и осећам да сам најзад спасена!“

 2. Пиши како се осећаш. Када туга замрачи твој поглед на живот, можда би могао да записујеш своја размишљања. У надахнутим псалмима, краљ Давид је понекад изражавао тескобу (Псалам 6:6). Писање о таквим осећањима може ти помоћи да сачуваш „мудрост и способност просуђивања“ (Пословице 3:21).

  Хелена: „Писање ми помаже да у глави средим збрку која настаје због патње. Када своја осећања пренесеш на папир и средиш мисли, душевна бол полако почиње да попушта.“

 3. Моли се. Ако у молитви изразиш своје бриге, Библија каже да ће ’Божји мир који превазилази сваки ум чувати твоје срце и твоје мисли‘ (Филипљанима 4:6, 7).

  Елена: „Покушавала сам да схватим због чега ми је било толико лоше, али није ми успевало. Молила сам Јехову да ми помогне да будем срећна. Већ сам се уморила од тога да будем стално нерасположена без неког посебног разлога. На крају сам успела да прекинем тај зачарани круг. Никада немој потценити моћ коју има молитва!“

  Уз труд и помоћ других можеш се извући из очаја

  Предлог: Нека ти мисли из Псалма 139:23, 24 дају идеју шта да кажеш у својим молитвама Јехови. Изливај му своје срце и тражи помоћ од њега да утврдиш због чега си толико несрећан.

Поред предлога које смо овде навели, имаш драгоцену помоћ у Божјој Речи, Библији. Мудре мисли које се налазе у њој позитивно ће утицати на твоја осећања (Псалам 1:1-3).

Шта ако патња не престаје?

„Понекад ујутру“, каже Рајан, „имам осећај да би било боље да останем у кревету и избегнем још један бесмислен дан.“ Рајан је један од многих који имају клиничку депресију. Истраживања показују да пре него што уђе у зрело доба отприлике свака четврта млада особа болује од неког облика депресије.

Како можеш утврдити да ли болујеш од депресије? Неки симптоми обухватају велике промене у расположењу и понашању, изоловање од других, безвољност према скоро свим активностима, значајан поремећај у исхрани и спавању, као и снажна осећања безвредности или безразложне кривице.

Наравно, малтене сви понекад имамо неки од ових симптома. Али ако они потрају дуже од неколико седмица, зашто не би поразговарао с родитељима о лекарском прегледу? Лекар ће утврдити да ли твоје стање има неки здравствени узрок.

Ако је код тебе установљена клиничка депресија, нема разлога да се стидиш. Терапија многима помаже да се осећају далеко боље — како се можда већ дуго нису осећали. Било да је твоје стање последица депресије или не, никада не заборави речи утехе записане у Псалму 34:18: „Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа.“