Неопходно је да размислиш о следећем

Колико траје обавезно образовање у твојој земљи? Да ли си већ испунио тај захтев? Не би било мудро да напустиш школу пре тог времена јер би се тиме оглушио о библијску заповест да будеш „подложан властима над собом“ (Римљанима 13:1).

Да ли си испунио своје циљеве у погледу образовања? Које циљеве желиш да оствариш у којима ће ти помоћи образовање? Ниси сигуран? Требало би да будеш! У супротном ћеш бити попут путника који је сео у воз али нема представу где жели да стигне. Зато са својим родитељима размотри оквир „ Моји циљеви“. Не би било паметно да напустиш школу пре него што оствариш циљеве које си поставио у договору с родитељима.

Прекидање школовања је попут искакања из воза пре него што стигнеш до свог одредишта

Због чега желиш да напустиш школу? Неки од разлога могу бити да финансијски помогнеш својој породици или да започнеш са неким волонтерским радом. Можда је то избегавање контролних или домаћих задатака. Уколико планираш да напустиш школу, важно је да увидиш због чега то заправо желиш. Ако је у питању само жеља да побегнеш од проблема, касније ћеш вероватно доживети непријатно отрежњавање.

Прекидање школовања је попут искакања из воза пре него што стигнеш до свог одредишта. Унутра је можда неудобно, а путници су непријатни. Али, ако искочиш из воза, нећеш стићи до жељеног места и вероватно ћеш се озбиљно повредити. Слично томе, ако напустиш школу, вероватно ће ти бити теже да се запослиш. А ако и успеш, то ће можда бити слабије плаћен посао од онога који би могао добити ако завршиш школу.

Зато немој одустати, већ стрпљиво решавај проблеме на које наилазиш током школовања. Чинећи то, развићеш истрајност и бићеш спремнији да се суочиш са проблемима који те очекују кад се запослиш.

 Моји циљеви

Првенствена улога образовања је да те оспособи за посао који ће ти омогућити да издржаваш себе и породицу коју ћеш једног дана можда имати (2. Солуњанима 3:10, 12). Да ли већ знаш чиме би волео да се бавиш и како те време које проведеш у школи може оспособити за тај посао? Следећа питања ти могу помоћи да провериш да ли идеш у правом смеру:

  • Које су моје добре особине и способности? (Примера ради, да ли се добро слажеш с другима? Да ли волиш да радиш својим рукама, да израђујеш или поправљаш ствари? Да ли умеш добро да анализираш и решаваш проблеме?)

  • У којим би пословима моје способности могле доћи до изражаја?

  • Какве су могућности за запослење у крају где живим?

  • Који ће ме предмети које сада имам оспособити да једног дана нађем посао?

  • Које могућности ми школа пружа како бих лакше остварио своје циљеве?

Не заборави да је твој циљ да добијеш диплому с којом ћеш сутра моћи да нађеш посао. Зато немој ићи у другу крајност и постати „вечити студент“ — који не би да „изађе из воза“ јер жели да избегне одговорности које носи одрасло доба.