Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се мотивишем да вежбам?

Како да се мотивишем да вежбам?

У Библији се каже да вежбање доноси извесне користи (1. Тимотеју 4:8). Па ипак, многи млади нису баш вољни да вежбају.

„Не бисте веровали колико њих је имало јединицу из физичког када сам ишао у средњу школу. То је био најлакши час, мало тежи од великог одмора!“ (Петар, 21).

„Неки мисле: ’Зашто да се по врелом сунцу смарам трчањем и купам у зноју кад могу све то да радим у некој видео-игрици?‘“ (Рина, 22).

Да ли се умориш и при самој помисли на вежбање? Ако је тако, погледај које су користи од доброг програма вежбања.

1. корист. Вежбање јача имунитет. Мој отац је увек говорио: ’Ако не можеш да нађеш времена за вежбање, онда ћеш га имати кад се разболиш‘ “, каже 19-годишња Рахела.

2. корист. Када вежбаш, у мозгу се ослобађају хемијске супстанце које имају умирујуће дејство. Трчање ми много прија када ми је глава пуна свега“, каже 16-годишња Емили. „То ме и физички и емоционално освежава.

3. корист. Вежбање ти пружа добар осећај. Волим да сам напољу“, каже Рина, „тако да пешачим, пливам и возим бицикл.

Рецепт за успех: Три пута седмично издвој барем 20 минута за бављење неком физичком активношћу при којој се троши много енергије. Нека то буде нешто у чему уживаш.

Упамти следеће: Иако генетика игра одређену улогу, ипак физичко стање често зависи од начина живота. Зато немој само као папагај понављати: ’Јао морам почети да вежбам‘, већ из истих стопа учини нешто у том правцу!