Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли су кућна правила заиста неопходна?

Да ли су кућна правила заиста неопходна?

Да ли ти неко кућно правило тешко пада? Овај чланак и пропратни радни лист помоћи ће ти да о томе разговараш са својим родитељима.

 Исправно гледиште

Заблуда: Када одеш од родитеља, за свагда ћеш се решити свих правила.

Чињеница: Чак и када одеш од родитеља, мораћеш да се повинујеш неким правилима. И даље ћеш морати некоме да полажеш рачуне — можда шефу, станодавцу или чак властима. „Мислим да ће млади који нису научили да се повинују кућним правилима бити у великом шоку када почну да живе сами“, каже 19-годишња Данијела.

Библија каже: „Подсећај их да буду [...] покорни властима и владарима“ (Титу 3:1). Ако научиш да се носиш са правилима која ти постављају родитељи, биће ти лакше да се касније као одрасла особа суочиш са разним животним проблемима.

Шта можеш учинити: Покушај да схватиш зашто је ипак добро имати правила. „Захваљујући кућним правилима које су постављали моји родитељи научио сам да бирам пријатеље и да добро искористим време које имам на располагању“, каже младић по имену Џереми. „Поред тога, захваљујући правилима нисам много гледао ТВ и играо видео-игрице, због чега сам имао више времена за неке смисаоније активности — од којих у некима и дан-данас уживам“.

 Прави приступ

Али шта ако ти се чини да неко правило нема никаквог смисла? На пример, девојка по имену Тамара каже: „Родитељи су ме раније пустили да идем у иностранство, а сада када сам код куће не дозвољавају ми чак ни да одем до града, што је свега двадесетак минута вожње.“

Ако се и ти налазиш у сличној ситуацији, да ли би било погрешно да разговараш са својим родитељима о томе? Наравно да не би. Само треба да знаш када и како.

Када. „Тек када си код својих родитеља изградио поверење тиме што си био одговоран, можеш разговарати о томе да се неко правило измени“, каже тинејџерка по имену Аманда.

Девојка по имену Дарија слаже се с том изјавом. Она каже: „Тек након што је моја мама увидела да сам једно дуже време била заиста послушна, узела је у обзир мој предлог да се једно правило измени.“ Имај на уму да је поверење нешто што се заслужује, а не нешто што се захтева.

Живети у кући у којој се не поштују правила која су поставили родитељи било би исто као да покушаваш да слетиш на аеродром на ком се не поштују правила у ваздушном саобраћају

Библија каже: „Држи се заповести оца свога, и не остављај савете мајке своје“ (Пословице 6:20). Ако примењујеш овај савет, изградићеш поверење код родитеља и биће ти лакше да разговараш с њима.

Како. „Док разговараш с родитељима, увек је боље да показујеш поштовање и да си сталожен уместо да приговараш и вичеш“, каже младић по имену Стивен.

Раније цитирана Дарија се слаже с тим. Она каже: „Када год сам се расправљала с мамом, ништа нисам успела да променим. У ствари, она је баш због тога понекад била још ригорознија.“

Библија каже: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар остаје миран до краја“ (Пословице 29:11). Ако научиш да се савладаваш, то би могло да ти користи не само код куће већ и у школи, на послу и у другим ситуацијама.

Шта можеш учинити: Размисли пре него што нешто кажеш. Један једини излив гнева може да упропасти сав труд који си уложио у то да стекнеш поверење родитеља. Библија с добрим разлогом каже: „Ко је спор на гнев, веома је разборит“ (Пословице 14:29).

Савет: На основу пропратног радног листа размисли о правилима и ако треба, разговарај о томе с родитељима.