Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта треба да знам о конзумирању алкохола?

Шта треба да знам о конзумирању алкохола?

 Библија не осуђује умерено конзумирање алкохола када је то у складу са законом. Међутим, она забрањује опијање (Псалам 104:15; 1. Коринћанима 6:10).

 Али шта ако си под притиском да пијеш онда када по закону не би смео или ти твоји родитељи то забрањују?

 Размишљај о могућим последицама

 Неки твоји вршњаци можда мисле да без алкохола нема добре забаве. Али шта се може десити након тога?

  •  Проблеми са законом. У зависности од места где живиш, ако конзумираш алкохол иако је то законом забрањено могао би бити новчано кажњен, кривично гоњен, осуђен на друштвено-користан рад, изгубити возачку дозволу или би чак могао отићи у затвор (Римљанима 13:3).

  •  Нарушена репутација. Конзумирање алкохола слаби самоконтролу. Под његовим дејством могао би рећи или урадити нешто због чега би касније зажалио (Пословице 23:31-33). Твоје слике би лако могле осванути на некој друштвеној мрежи и на тај начин трајно нарушити твоју репутацију.

  •  Лак плен. Алкохол те може учинити лаким пленом за оне који желе да ти физички науде или да те сексуално искористе. Осим тога, постајеш подложнији утицају других, што може водити до још неких облика ризичног или незаконитог понашања.

  •  Зависност. Нека истраживања показују да што раније почнеш да користиш алкохол, то је већа вероватноћа да ћеш постати зависник. Ако пијеш да би изашао на крај са стресом, усамљеношћу или зато што ти је досадно, ствараш зачарани круг из ког је све теже изаћи.

  •  Смртни исход. Током једне од протеклих година у Сједињеним Државама је свака 52 минута неко изгубио живот у саобраћајној несрећи чији је узрок вожња у алкохолисаном стању. Према статистичким подацима из једног петогодишњег периода, сваке године је у просеку преко 1 500 особа млађих од 21 године погинуло у саобраћајним несрећама које су изазвали пијани возачи. Чак иако ти ниси конзумирао алкохол, уколико прихватиш да те повезе неко ко је пио, излажеш себе великој опасности.

 Донеси одлуку

 Ако унапред одлучиш како ћеш се поставити избећи ћеш опасност и непотребне трошкове који настају због злоупотребе алкохола.

 Библијско начело: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Није мудро да узимаш алкохол ако планираш да возиш или учествујеш у било којој другој активности која захтева пуну концентрацију.

 Одлука: „Пићу алкохол само онда када је то у складу са законом и када је то прикладно.“

 Библијско начело: „Робови сте онога кога слушате“ (Римљанима 6:16). Ако пијеш само зато што то раде и твоји вршњаци, дозвољаваш другима да те контролишу. Ако пијеш јер ти је досадно или да би се изборио са стресом, нећеш развити вештине које су ти потребне да би се ухватио у коштац с проблемима.

 Одлука: „Нећу дозволити вршњацима да ме натерају да пијем.“

 Библијско начело: „Не буди међу онима који се опијају“ (Пословице 23:20). Лоше друштво може ослабити твоју решеност да се држиш својих одлука. Ако проводиш време с онима који злоупотребљавају алкохол, излажеш себе непотребном ризику.

 Одлука: „Нећу бити близак с онима који злоупотребљавају алкохол.“