Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да контролишем своје емоције?

Како да контролишем своје емоције?

„Један дан се осећам фантастично, а већ сутрадан се осећам грозно. Оно што ми јуче није представљало никакав проблем, данас је постало неподношљиво“ (Кариса).

Да ли ти се расположење често мења? * Ако је тако, овај чланак ти може помоћи.

 Шта је узрок

Емоционални успони и падови су уобичајени када пролазиш кроз пубертет. Чак и ако си у годинама када пубертет полако пролази, могао би се изненадити колико твоја осећања могу бити променљива и непредвидива.

Ако те промене расположења збуњују, имај на уму да су многа осећања која ти се јављају последица хормонских промена, као и несигурности и неизвесности које су саставни део одрастања. Али добро је знати да можеш разумети своја осећања и можеш научити како да се успешно избориш с њима.

Животна чињеница: Важно је да још док си млад научиш да контролишеш своје емоције зато што ће ти та вештина бити потребна у разним животним ситуацијама када одрастеш.

Негативна осећања су попут рупа на путу. Ако си вешт возач, можеш избећи оне најгоре и учинити вожњу пријатном

 Три ствари које можеш урадити

Разговарај. Библија каже: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17).

„Једна блиска породична пријатељица ми је попут тетке. Она ме стварно слуша и лако ми је да јој кажем како се осећам. Када исправно размишљам, она је поносна на мене, а ако грешим, она ме исправља на најбољи могући начин“ (Јоланда).

Савет: Уместо да разговараш само са својим вршњацима, који можда доживљавају исте емоционалне успоне и падове, разговарај с једним од родитеља или неком одраслом особом у коју имаш поверења.

Пиши. Библија говори о Јову, који је у дубоком очају рекао: „Отворено ћу изразити бригу коју осећам због стања свог. Говорићу у горчини душе своје“ (Јов 10:1). Поред разговора, још један начин на који можеш „говорити“ јесте тај да пишеш о томе како се осећаш.

„Где год да кренем, са собом увек носим једно блокче. Када се догоди нешто што ме узнемири, пишем о томе. Писање на мене делује терапеутски“ (Илијана).

Савет: Води дневник у ком ћеш писати о томе како се осећаш, зашто се тако осећаш и како се можеш изборити с осећањима. Радни лист уз овај чланак ће ти помоћи у томе.

Моли се. Библија каже: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (Псалам 55:22).

„Када сам тужна, непрестано се молим Јехови. Увек осетим олакшање када му кажем све што ми је на срцу“ (Џасмин).

Савет: Упркос бригама које те муче, размисли о три ствари за које можеш бити захвалан. Када се молиш Јехови, тражи помоћ, али му захвали и за све лепо што имаш.

^ одл. 2 Овај чланак говори о променама расположења с којима се многи млади суочавају. Ако се бориш с биполарним поремећајем или неким другим обликом депресије, види чланак „Како да се изборим с депресијом?“