Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли си чуо за завет невиности?

Да ли си чуо за завет невиности?

 Шта је завет невиности?

Завет невиности је усмено или писмено обећање о уздржавању од секса пре брака.

Ови завети су постали популарни у Сједињеним Државама 1990-их, када је Конференција јужних баптиста започела програм „Права љубав чека“. Он се делом базирао на библијским вредностима, а делом на позитивном утицају вршњака и требало је да подстакне младе да кажу „не“ сексу пре брака.

Нешто касније, покренут је сличан програм, у склопу ког су организовани скупови на којима је свако ко је дао завет невиности добио сребрни прстен. Тај прстен је симболизовао његов завет и подсећао га на обећање да неће имати односе пре брака.

 Да ли завет невиности функционише?

Зависи кога питате.

  • Истраживачи Кристин Ким и Роберт Ректор кажу да „неколико истраживања показују да завети невиности код тинејџера воде до тога да они ређе или касније ступају у односе“.

  • Према истраживању које је спровео Институт Гутмакер, „тинејџери који дају завете невиности ступају у односе баш као и они који их не дају“.

Због чега се резултати ових истраживања разликују?

  • Нека истраживања се спроводе међу младима који немају исто гледиште о сексу.

  • Друга истраживања се спроводе међу младима који имају исто гледиште о сексу.

Шта ова друга истраживања откривају? Др Џенет Розенбаум, специјалиста за здравље адолесцената, каже да након пет година „нема никакве разлике у сексуалној активности тинејџера, било да су давали завет невиности или не“.

 Бољи приступ

Завети невиности имају племенит циљ. Али они не усађују у особу вредности које су неопходне да би она истрајала. Многи који су се заветовали „нису у потпуности усвојили тај завет“, каже др Розенбаум. „Уздржавање од секса треба да буде резултат личног уверења, а не само учешћа у неком програму.“

Библија нас подстиче да стекнемо такво уверење, не тако што ћемо дати усмени или писмени завет, већ тако што ћемо изоштрити „моћ запажања [...] за разликовање добра од зла“ (Јеврејима 5:14). На крају крајева, невиност се не чува само због страха од болести или трудноће. То је начин да се искаже част Оснивачу брачног уређења (Матеј 5:19; 19:4-6).

Библијска мерила су за наше добро (Исаија 48:17). Свако, без обзира на узраст, може изградити јак карактер и бити послушан Божјој заповести: „Бежите од блуда“ (1. Коринћанима 6:18). Тада ће, када ступи у брак, моћи у потпуности да ужива у интимности, без брига и кривице, које су често последица предбрачног секса.