Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли сам спреман да се одселим од куће?

Да ли сам спреман да се одселим од куће?

Бог је од самог почетка желео да се деца када одрасту одвоје од родитеља и заснују своју породицу (Постанак 2:23, 24; Марко 10:7, 8). Међутим, како можеш бити сигуран да си заиста спреман за самосталан живот? Осмотри три питања.

 Зашто желим да одем од куће?

Погледај овај списак. Питај се: ’Који су главни разлози због којих желим да се одселим од куће?‘

  • Бег од породичних проблема

  • Већа слобода

  • Жеља да будеш већи у очима пријатеља

  • Излажење у сусрет пријатељу ком је потребан цимер

  • Волонтерски рад у неком другом месту

  • Стицање искуства

  • Жеља да не будем родитељима на терету

  • Друго

Наведени разлози сами по себи нису лоши, али је важно да добро размислиш зашто желиш да одеш од куће. На пример, ако то чиниш зато што желиш да побегнеш од ограничења, онда ти вероватно следи ’хладан туш‘!

Данијела је неко време живела сама када је имала 20 година. Из тог искуства је много научила. Она каже: „Нико не може да ради баш све што хоће. Када живиш сам, радно време или недостатак новца диктираће колико тога можеш да урадиш.“ Стога, немој дозволити да те други наведу да брзоплето донесеш одлуку о одласку од куће (Пословице 29:20).

 Да ли сам спреман?

Одлазак од куће је попут излета у природу — пре него што кренеш на пут, мораш знати да преживиш у дивљини

Самосталан живот се може упоредити с вишедневним излетом у нетакнуту природу. Да ли би се упустио у такав подухват уколико не би знао да поставиш шатор, запалиш ватру, припремиш неки оброк и користиш географску карту? Сигурно не би! Па ипак, многи млади одлазе од куће иако мало тога знају о вођењу домаћинства.

Мудри краљ Соломон је рекао да ’паметан пази на своје кораке‘ (Пословице 14:15). Да би проверио да ли си спреман за самосталан живот, размисли о следећем:

Располагање новцем. „Никада нисам ништа плаћала сама“, каже 19-годишња Санела. „Плашим се да живим одвојено од родитеља и да сама располажем новцем.“ Како можеш стећи ту вештину?

Једна библијска пословица каже: „Мудар ће слушати и више ће научити“ (Пословице 1:5). Зашто не питаш родитеље колико за једну особу отприлике износе месечни трошкови за станарину, храну, аутомобил или други вид превоза? Затим их замоли да ти помогну да распоредиш свој новац и платиш рачуне.

Кућни послови. Седамнаестогодишњи Брајан каже да ће му, када се одсели, најтеже пасти да сам пере веш. Како можеш знати да ли си спреман да бринеш о себи? Огњен, који има 20 година, предлаже следеће: „Покушај да недељу дана живиш као да ниси с родитељима. Сам купуј храну и сам је припремај. Носи одећу коју си сам опрао и испеглао. Сам обављај кућне послове. Ако негде треба да идеш, ти се побрини за превоз, не тражећи од родитеља да те негде одбаце или дођу по тебе.“ Уколико примениш овај предлог, имаћеш двоструку корист: (1) стећи ћеш вредне вештине и (2) више ћеш ценити оно што твоји родитељи чине.

Међуљудски односи. Да ли се добро слажеш с родитељима, браћом и сестрама? Ако не, можда мислиш да ће ти живот бити лакши када будеш становао с неким пријатељем. Али размисли о ономе што каже 18-годишња Ева: „Две моје пријатељице су се договориле да станују заједно. До тада су биле најбоље другарице, али када су почеле да деле стан једноставно нису могле да се сложе. Једна је била уредна, друга није. Једној је духовност била веома важна, док другој није толико значила. Једноставно се нису уклопиле!“

Шта је онда решење? Осамнаестогодишња Ирена каже: „Док си још код куће, можеш пуно научити о томе како да се добро слажеш с другима. Учиш како да решаваш проблеме и чиниш уступке. Приметила сам да они који одлазе од куће да би избегли свађе с родитељима уче да беже од проблема, а не да их решавају.“

Духовне активности. Неки одлазе од куће да би побегли од духовних активности својих родитеља. Други су у почетку чврсто решени да задрже добре навике проучавања Библије и да служе Богу, али убрзо уплове у лоше воде. Како можеш избећи „бродолом вере“? (1. Тимотеју 1:19).

Побрини се да редовно проучаваш Библију и учествуј у другим активностима везаним за служење Богу. Зашто не би на календар записао када ћеш током месеца имати своје лично проучавање, када ћеш ићи на састанке и учествовати у служби проповедања? Затим гледај да се придржаваш свог плана, не очекујући при том да те родитељи подсећају.

 Шта ми је циљ?

Да ли се селиш од куће да би побегао од проблема? Да би се ослободио родитељског ауторитета? Ако је твој одговор потврдан, онда као да се стално осврћеш на оно што желиш да оставиш иза себе, а не гледаш напред, на оно што желиш да постигнеш. То је као да покушаваш да возиш, а стално гледаш у ретровизор — толико си заокупљен оним што остављаш иза себе да не видиш оно што је испред. Шта можеш научити из овог примера? Немој се само концентрисати на то да се одселиш од куће већ постави себи неки вредан циљ и тежи за њим.

Без обзира зашто желиш да се одселиш од куће, добро размисли пре него што донесеш такву одлуку. „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“, каже једна библијска пословица, „а ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5). Слушај савете родитеља (Пословице 23:22). Моли се Богу. Осим тога, узми у обзир и библијска начела која смо овде осмотрили.

Да закључимо, најважније питање није: ’Да ли сам спреман да се одселим од куће?‘ већ ’Да ли сам спреман да се бринем о себи?‘ Уколико на друго питање одговориш потврдно, онда си можда спреман за самосталан живот.