’Ни мени нико не отвара врата, зашто бих онда ја то радио другима?‘

’Зар не постоје важније ствари од тога да ли сам рекао „молим те“, „хвала“ и „извините“?‘

’Нема потребе да показујем лепе манире према свом брату и сестри. Ми смо наши.‘

Да ли се слажеш с неком од ових изјава? Ако да, вероватно нећеш сазнати колико је добро имати лепе манире.

 Шта треба да знаш о лепим манирима

Лепи манири се могу позитивно одразити на следеће:

 1. Твоју репутацију. Начин на који се опходиш према другима оставља на њих добар или лош утисак. Ако имаш лепе манире, људи ће те вероватно сматрати зрелом и одговорном особом, а и сами ће се лепо понашати према теби. Али ако си неучтив, закључиће да мислиш само на себе и можда те неће узети у обзир за неки посао или нешто друго. У Библији пише да „окрутан човек излаже осуди тело своје“ (Пословице 11:17).

 2. Твоја пријатељства. У Библији пише: „Обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Колошанима 3:14). То и те како важи за пријатељства. Људима се свиђају они који имају лепе манире и који се лепо опходе према њима. На крају крајева, ко би волео да се дружи с неким ко је неучтив и непријатан?

 3. Начин на који се људи опходе према теби. „Ако си увек љубазан“, каже Џенифер, „с временом ће можда и они који су врло неучтиви почети да се боље опходе према теби.“ Наравно, ако си ти неучтив, они ће бити још гори према теби. Библија каже: „Каквом мером мерите, таквом ће вам се мерити“ (Матеј 7:2).

Закључак: Сваки дан смо у контакту с људима. Од твог понашања зависи шта ће они мислити о теби и како ће се опходити према теби. Кратко речено, важно је да ли имаш лепе манире!

 Како се можеш побољшати

 1. Преиспитај какви су твоји манири. Постави себи питања попут: ’Да ли се старијима обраћам с поштовањем? Колико често кажем „молим те“, „хвала“ и „извините“? Да ли ми нешто одвлачи пажњу док разговарам с другима, на пример читање и писање порука? Да ли се према својим родитељима, браћи и сестрама понашам с поштовањем или сам с њима слободнији јер смо „наши“?‘

  Библија каже: „Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљанима 12:10).

 2. Постави циљеве. Запиши три подручја на којима би могао да се побољшаш. На пример, 15-годишња Алисон каже да треба „више да слуша друге, а мање да прича“. Дејвид има 19 година и каже да треба да научи да не шаље поруке док је с породицом и пријатељима. „То је знак непоштовања“, каже он. „Тиме им стављам до знања да бих радије причао с неким другим него с њима.“ Едвард има 17 година и каже да треба да научи да не прекида друге док причају. А раније поменута Џенифер је одлучила да се побољша у показивању лепих манира према старијима. „Пре бих им само на брзину рекла ’здраво‘ и смислила изговор да одем код млађих пријатеља“, каже она. „Али сада се стварно трудим да их боље упознам. То ми много помаже да имам боље манире.“

  Библија каже: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4).

 3. Прати свој напредак. Месец дана прати колико си побољшао говор и понашање на подручјима на којима си то желео. На крају месеца се питај: ’Како су ми лепи манири помогли да будем боља особа? У чему још треба да се побољшам?‘ Одговори на ова питања ће ти помоћи да поставиш нове циљеве.

  Библија каже: „Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Лука 6:31).