Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Кад те бриге притисну

Кад те бриге притисну

 Шта те брине?

 Да ли следеће изјаве описују како се ти понекад осећаш?

 „Стално размишљам: ’Шта ако...?‘ ’Шта ако доживимо саобраћајну незгоду?‘ ’Шта ако нам се сруши авион?‘ Брину ме ствари око којих се многи уопште не би оптерећивали“ (Чарлс).

 „Стално бринем око нечега. Као да сам хрчак који упорно врти свој точак, али никуд не стиже. Трудим се из све снаге, али ништа не постижем!“ (Ана).

 „Кад ми кажу да сам срећан што сам још увек школарац, помислим: ’Они немају појма колико је у школи стресно!‘“ (Данијел).

 „Осећам се као да ће ми глава експлодирати. Увек се бринем око тога шта би се могло догодити или шта треба да урадим“ (Лаура).

 Жива истина: Живимо у времену које Библија описује као нарочито тешко (2. Тимотеју 3:1). Зато бриге погађају младе исто колико и одрасле.

 Да ли су бриге увек лоше?

 Не. Библија каже да је нормално бринути за оне које волимо, јер им желимо добро (1. Коринћанима 7:32-34; 2. Коринћанима 11:28).

 Будимо искрени, забринутост може бити снажна мотивација. На пример, замисли да следеће недеље имаш контролни. Ако се бринеш да ли ћеш га добро урадити, почећеш да учиш на време и тако можеш добити бољу оцену.

 Извесна мера забринутости може те упозорити на опасност. „Можда се бринеш када знаш да радиш нешто погрешно и да мораш нешто променити да би ти савест била мирна“, каже Серена. (Упореди с Јаковљевом 5:14.)

 Жива истина: Забринутост ти не мора шкодити, све док те мотивише да поступаш исправно.

 Али шта ако те бриге заробе у лавиринт негативних мисли?

Због забринутости се можеш осећати као да си заробљен у лавиринту, али неко ко твој проблем види из другог угла може ти помоћи да пронађеш излаз

 Пример: „Излудим кад размишљам о томе шта би се све могло десити у некој ситуацији“, каже 19-годишњи Ричард. „Стално ми се то врти по глави и на крају ме савладају бриге.“

 Библија каже да је ’мирно срце живот телу‘ (Пословице 14:30). С друге стране, претерана забринутост може водити до многих физичких тегоба, као што су главобоља, вртоглавица, стомачни проблеми и лупање срца.

 Шта можеш урадити ако видиш да ти забринутост само шкоди?

 Шта можеш урадити

 •   Размисли колико су твоје бриге разумне. „Једно је бринути се да ли ћеш савесно испунити своје обавезе, а сасвим је друго бити претерано забринут. Неко је рекао да су бриге попут столице за љуљање. Имаш утисак да се помераш, а заправо све време стојиш у месту“ (Кетрин).

   Библија каже: „Ко од вас може тиме што се брине да и мало продужи свој животни век?“ (Матеј 6:27).

   Шта то значи: Уколико те бриге не мотивишу да пронађеш решење, оне ће само увећати твој проблем, а можда ће и саме постати проблем.

 •   Не брини се унапред. „Размисли добро. Да ли ће оно што те брине бити важно сутра, за месец дана, за годину дана, за пет година?“ (Ентони).

   Библија каже: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Доста је сваком дану свога зла“ (Матеј 6:34).

   Шта то значи: Бесмислено је унапред се бринути. Много тога се вероватно никада неће ни десити.

 •   Научи да живиш са оним што не можеш променити. „Најбоље је да се припремиш колико год можеш, али помири се с тим да су неке ствари ван твоје контроле“ (Роберт).

   Библија каже: „Трку не добијају они који су брзи [...] нити су у милости они који имају знање; јер време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога од њих“ (Проповедник 9:11).

   Шта то значи: Не можеш увек променити своје околности, али можеш своје гледиште.

 •   Сагледај целокупну ситуацију. „Схватила сам да морам да сагледам целокупну ситуацију и да се не нервирам око ситница. Треба да поставим приоритете и да на то усмерим своју снагу“ (Алексис).

   Библија каже: ’Просудите шта је најважније‘ (Филипљанима 1:10).

   Шта то значи: Када се ситуација сагледа из ширег угла, мање су шансе да те савладају бриге.

 •   Разговарај с неким. „Када сам била шести разред, долазила сам из школе веома забринута. Плашила сам се сутрашњег дана. Мама и тата су ме увек пажљиво слушали. То ми је пуно значило. Имала сам поверења у њих и могла сам им отворено причати како се осећам. Тако ми је било лакше да се суочим са следећим даном“ (Мерилин).

   Библија каже: „Од бриге човеку срце клоне, а добра реч га развесели“ (Пословице 12:25).

   Шта то значи: Родитељ или пријатељ могу ти дати практичне предлоге како да смањиш забринутост.

 •   Моли се. „Помаже ми кад се наглас молим. Лакше ми је кад формулишем и наглас кажем шта ме брине, јер онда више немам осећај да то држим у себи. Молитва ми такође помаже да разумем да је Јехова већи од мојих брига“ (Лаура).

   Библија каже: „Све своје бриге баците на [Бога], јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7).

   Шта то значи: Молитва није психолошка терапија. То је разговор с Јеховом Богом, који нам обећава: „Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти“ (Исаија 41:10).