Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Да ли вас технологија спаја или раздваја?

Да ли вас технологија спаја или раздваја?

 Електронски уређаји могу ојачати ваш брак, али могу створити и доста напетости. Како стоје ствари у вашем браку?

 Шта треба да знате

  •   Када их мудро користимо, електронски уређаји нам могу помоћи да учвршћујемо своју везу. На пример, неки парови користе електронске уређаје да би током дана, када свако обавља своје обавезе, били у контакту.

     „Једноставна порука у којој пише ’Волим те‘ или ’Мислим на тебе‘ може много значити.“ (Џонатан)

  •   Немудро коришћење електронских уређаја може угрозити брак. На пример, неки људи готово да не испуштају из руку електронске уређаје. Они заправо пропуштају прилике да свом брачном другу поклоне време и пажњу.

     „Сигурна сам да је било много прилика кад је мом мужу било незгодно да ми нешто каже јер сам у рукама имала телефон.“ (Џулиса)

  •   Неки кажу да они успевају да воде смисаон разговор са супружником и да у исто време користе неки електронски уређај. Према социологу Шери Теркл, такво размишљање се може описати као „мит о мултитаскингу“. По свему судећи, изгледа да мултитаскинг и није врлина. Она каже да се „наше способности да добро обавимо неки задатак смањују са сваким новим задатком који радимо истовремено“. a

     „Уживам у разговорима са мужем, али не и када у исто време користи неки електронски уређај. Тада се осећам као да му је свеједно да ли сам ја поред њега или нисам.“ (Сара)

 Закључак: У зависности од тога како користите електронске уређаје, можете ојачати или угрозити свој брак.

 Шта можете учинити

 Поставите приоритете. У Библији пише да просудимо „шта је најважније“ (Филипљанима 1:10). Питајте се: „Да ли време које мој брачни друг и ја трошимо на електронске уређаје заправо узимамо од времена које би требало да поклонимо једно другом?“

 „Тужно је видети мужа и жену који не испуштају из руку електронске уређаје током заједничке вечере у ресторану. Не желимо да будемо толико заокупљени својим уређајима да заборавимо оно што је најважније – нашу везу.“ (Метју)

 Поставите нека ограничења. У Библији пише: „Зато добро пазите како живите – не као немудри, него као мудри. Искупљујте време“ (Ефешанима 5:15, 16). Питајте се: „Да ли бих могао да одредим време у које ћу читати поруке које нису хитне и одговарати на њих, уместо да одмах одговарам на сваку поруку чим стигне?“

 „Схватио сам да је најбоље да телефон подесим на нечујни режим и да на поруке одговорим онда када имам времена за то. Ретко када су позив, порука или имејл толико хитни да је потребно да се одмах одговори на њих.“ (Џонатан)

 Ако је могуће, посао оставите на послу. У Библији пише: „Све има своје време“ (Проповедник 3:1). Питајте се: „Да ли дозвољавам да ми посао омета породичне активности зато што код куће користим паметни телефон да бих радио? Ако да, како то утиче на мој брак? Шта би мој брачни друг рекао?“

 „Захваљујући технологији, можемо да радимо на било ком месту и у било које време. Морао сам да се савладавам да не бих нон-стоп проверавао телефон и решавао пословне проблеме када сам са супругом.“ (Метју)

 Разговарајте са брачним другом о коришћењу електронских уређаја. У Библији пише: „Нека нико не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24). Поразговарајте с брачним другом о вашим навикама коришћења електронских уређаја и о томе да ли бисте могли нешто да мењате. За почетак, можда би вам могле помоћи идеје за разговор о овој теми које се налазе у овом чланку.

 „Супруг и ја смо веома искрени једно према другом и увек отворено кажемо ако сматрамо да једно од нас превише користи телефон или таблет. Обоје смо свесни да би то могло да буде проблем и зато увек обраћамо пажњу на осећања једно другог када су у питању електронски уређаји.“ (Данијела)

 Закључак: Потрудите се да вам технологија буде слуга, а не господар.

a Из књиге Reclaiming Conversation–The Power of Talk in a Digital Age.