Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ

Помоћи детету да поправи оцене

Помоћи детету да поправи оцене

 Изгледа да ваше дете није заинтересовано за школу и да избегава да ради домаћи и учи. Због тога су му оцене све лошије, а и његово понашање је све горе. Како можете помоћи детету да поправи оцене?

 Шта треба да знате

 Притисак погоршава проблем. Ако вршите притисак на дете, биће под стресом у школи, али и код куће. Како би се ослободило стреса, може почети да лаже, крије лоше оцене, фалсификује ваш потпис на ђачкој књижици или бежи са часова. Проблем ће се само погоршати.

 Награђивање може бити контрапродуктивно. „Да бисмо мотивисали нашу ћерку, пробали смо да је награђујемо за добре оцене“, каже један отац по имену Ендру, „али због тога је мислила само на награду. Када би добила лошу оцену, више би се узнемирила што није добила награду, него због саме оцене.“

 Нема сврхе кривити наставнике. Дете може закључити да за добре резултате није потребно уложити никакав труд. Могло би и да научи да криви друге за своје грешке и да од других очекује да реше његове проблеме. Укратко, ваше дете може пропустити прилику да научи нешто што ће му бити од велике користи кад одрасте – да прихвата одговорност за своје поступке.

 Шта можете учинити

 Контролишите своја осећања. Ако сте љути, оставите разговор о оценама за неки други пут. „Моја жена и ја постижемо најбоље резултате када смо смирени и саосећајни“, каже отац по имену Брет.

 Библијска мисао: „Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори и спор да се љути“ (Јаковљева 1:19).

 Препознајте прави проблем. Уобичајени разлози за лоше оцене су вршњачко насиље, промена школе, трема, породични проблеми, недостатак сна, неорганизованост или проблеми с концентрацијом. Немојте претпоставити да је ваше дете једноставно лењо.

 Библијска мисао: „Ко разборито сагледава ствари, налази добро“ (Пословице 16:20).

 Створите окружење погодно за учење. Направите распоред за домаће задатке и учење. Наместите простор у ком ништа неће ометати ваше дете док ради домаћи (чак ни ТВ ни мобилни телефон). Поделите домаћи на мање делове како би ваше дете могло лакше да се концентрише. Хектор, један отац из Немачке, каже: „Када се припремамо за контролни, не чекамо последњи дан, већ сваког дана обнављамо по мало градива.“

 Библијска мисао: „Све има своје време“ (Проповедник 3:1).

 Подстичите дете да учи. Што боље ваше дете разуме како му школа већ сада користи, то ће имати јачу мотивацију да учи. На пример, математика му може помоћи да води евиденцију о томе како троши џепарац.

 Библијска мисао: „Стеци мудрост, стеци разборитост [...] Величај је“ (Пословице 4:5, 8).

 Савет: Помозите детету док ради домаћи, али га не радите уместо њега. Ендру каже: „Наша ћерка се ослањала на нас и престала је да се и мало труди.“ Научите дете како да самостално ради домаћи.