Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ

Шта ако је моје дете жртва вршњачког насиља?

Шта ако је моје дете жртва вршњачког насиља?

 Дете вам каже да га деца у школи малтретирају. Шта можете урадити? Да ли ћете тражити да школа казни насилника? Или ћете свом детету рећи да врати истом мером? Пре него што ишта урадите, погледајте неке чињенице о вршњачком насиљу.

 Шта треба да знам о вршњачком насиљу?

 Шта је вршњачко насиље (булинг)? Вршњачко насиље је намерно физичко и емоционално малтретирање које дуго траје. Према томе, не може се свако вређање или агресивно понашање окарактерисати као вршњачко насиље.

 Зашто је важно знати шта је вршњачко насиље? Под „вршњачким насиљем“ неки подразумевају сваки облик узнемиравања, колико год да је оно озбиљно. Али ако дижете буку око сваке ситнице, несвесно ћете код детета створити утисак да је неспособно да само решава проблеме. Важно је да већ сада научи да решава проблеме с другима, а то ће му бити потребно и кад одрасте.

 Библијска мисао: „Немој се брзо вређати“ (Проповедник 7:9).

 Закључак: Можда ћете у неким ситуацијама морати да нешто предузмете. Али понекад би било добро да дозволите свом детету да се само суочи са ситуацијом, јер ће му то помоћи да емоционално очврсне и да научи да само решава проблеме (Колошанима 3:13).

 Али шта ако вам дете каже да се неко „окомио“ на њега и да га већ дуже време малтретира?

 Како могу помоћи свом детету?

 •   Пажљиво слушајте своје дете. Покушајте да установите (1) шта му се тачно дешава и (2) због чега баш њега малтретирају. Не доносите закључке пре него што сазнате све чињенице. Да бисте стекли потпуну слику, разговарајте с наставником у школи или родитељима другог детета.

   Библијска мисао: „Ко одговара пре него што саслуша, то му је лудост и срамота“ (Пословице 18:13).

 •   Ако неко стварно малтретира ваше дете, помозите му да разуме да од његове реакције може зависити да ли ће се ситуација поправити или погоршати. На пример, у Светом писму пише: „Благ одговор смирује гнев, а оштра реч изазива јарост“ (Пословице 15:1). Враћање истом мером може имати контраефекат, а то значи да се малтретирање неће смањити већ ће бити само горе.

   Библијска мисао: „Не враћајте зло за зло нити увреду за увреду“ (1. Петрова 3:9).

 •   Објасните детету да оно није кукавица ако не враћа истом мером. Напротив, то је знак да је емоционално стабилно јер не дозвољава другима да га испровоцирају да уради оно што би они желели. Оно, на неки начин, без насиља побеђује насилника.

   Нарочито је важно да ваше дете то има на уму ако је жртва сајбер-булинга. Ако почне да се с неким свађа на интернету, само изазива ту особу да настави да га вређа и на крају између њега и тог насилника неће бити никакве разлике. Зато, понекад је најбољи одговор ћутање јер ће тако ваше дете „разоружати“ насилника и преузети контролу над ситуацијом.

   Библијска мисао: „Кад нестане дрва, угаси се ватра“ (Пословице 26:20).

 •   У неким ситуацијама, ваше дете може избегавати оне који га малтретирају и места на којима се то може догодити. На пример, оно може избећи проблеме ако не залази у крај којим се крећу они који га малтретирају.

   Библијска мисао: „Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени“ (Пословице 22:3).

Можете разговарати с наставником у школи или родитељима другог детета

 ПРЕДЛОГ: Помозите детету да размисли о исходу своје одлуке. На пример, шта би могло да се догоди...

 •  ако би једноставно игнорисало насилника?

 •  ако би одлучно рекло насилнику да прекине да га малтретира?

 •  ако би пријавило насиље некоме у школи?

 •  ако би пробало да „разоружа“ насилника пријатељским приступом или неком шалом?

 Без обзира да ли неко малтретира ваше дете у школи или преко интернета, свака ситуација је различита. Зато са својим дететом пронађите практично решење за проблеме с којима се суочава. Уверите га да кроз све то неће морати да пролази само.

 Библијска мисао: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17).