Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о љубави према себи?

Шта Свето писмо каже о љубави према себи?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо показује да је на месту, па чак и потребно, у разумној мери волети себе. Та љубав подразумева бригу о себи, самопоштовање и свест о сопственој вредности (Матеј 10:31). Свето писмо не подстиче на себичност, већ показује шта значи у разумној мери волети себе.

Кога треба да волимо највише?

  1.   Љубав према Богу треба да заузме прво место у нашем срцу. Свето писмо открива да највећа заповест гласи: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем“ (Марко 12:28-30; Поновљени закони 6:5).

  2.   Друга заповест гласи: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Марко 12:31; Левитска 19:18).

  3.   Премда у Светом писму не постоји заповест која каже да треба да волимо себе, заповест „воли свог ближњег као самог себе“ указује на то да су извесна мера љубави према себи и самопоштовање нормални и пожељни.

Кога је Исус највише волео?

 Исус је показао како постићи равнотежу између љубави према Богу, према ближњем и према себи. Своје ученике је поучио да следе његов пример (Јован 13:34, 35).

  1.   Он је највише волео Јехову Бога и свој живот је посветио вршењу његове воље. Рекао је: „Ја чиним онако како ми је Отац заповедио да би свет знао да волим Оца“ (Јован 14:31).

  2.   Исус је волео своје ближње и то је показао тиме што је бринуо о потребама других до те мере да је чак дао и свој живот за њих (Матеј 20:28).

  3.   Показао је и разумну меру љубави према себи тиме што се одмарао и уживао у јелу и друштву својих следбеника и будућих ученика (Марко 6:31, 32; Лука 5:29; Јован 2:1, 2; 12:2).

Ако друге волимо више него себе, да ли ћемо тиме умањити своју срећу и самопоштовање?

 Не, зато што смо створени по слици Бога чија је главна особина несебична љубав (Постанак 1:27; 1. Јованова 4:8). То значи да смо створени тако да волимо друге. Љубав према себи има своје место, али најсрећнији смо онда када Бога волимо највише и када се трудимо да чинимо добро другима. Као што и Библија каже, „више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35).

 Данас многи тврде да човек може бити срећан само ако себе ставља на прво место. У њиховом животу, „воли ближњег свог“ постало је „воли себе“. Међутим, искуства из савременог живота потврђују да су много здравији и срећнији они који се држе библијског савета: „Нека нико не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24).