Пређи на садржај

Да ли Свето писмо подупире идеју „једном спасен, заувек спасен“?

Да ли Свето писмо подупире идеју „једном спасен, заувек спасен“?

Одговор из Светог писма

 Не, Свето писмо не заговара идеју „једном спасен, заувек спасен“. Особа која на темељу своје вере у Исуса Христа добија спасење може изгубити веру, а самим тим и спасење. У Светом писму стоји подстрек: „Снажно [се] борите за веру“, што значи да је потребно улагати велики труд да би неко изградио и одржао веру (Јудина 3, 5). Први хришћани који су већ били показали веру у Исуса били су подстакнути: „Радите на свом спасењу са страхом и дрхтањем“ (Филипљанима 2:12).

Библијски стихови који оповргавају идеју о безусловном спасењу

  •   Свето писмо упозорава на озбиљне грехе због којих особа неће ући у Божје Краљевство (1. Коринћанима 6:9-11; Галатима 5:19-21). Уколико би спасење било безусловно, онда би таква упозорења била бесмислена. Штавише, Свето писмо показује да неко ко је кренуо путем спасења може заћи с њега уколико би се упустио у неки озбиљан грех. На пример, у Јеврејима 10:26 пише: „Ако намерно грешимо након што смо добро упознали истину, не преостаје нам више жртва за грехе“ (Јеврејима 6:4-6; 2. Петрова 2:20-22).

  •   Исус је нагласио колико је важно сачувати веру када је испричао причу о виновој лози. У њој је себе упоредио с чокотом, а своје следбенике с виновим лозама. Неки од њих ће једно време показивати веру у њега и доносити плод, који ће бити видљив по њиховим делима, али ће касније постати неверни и зато ће бити бачени „напоље као бескорисна лоза“, то јест изгубиће спасење (Јован 15:1-6). Апостол Павле је користио слично поређење када је рекао да ће хришћанин који не сачува веру бити „одсечен“ (Римљанима 11:17-22).

  •   Хришћани су добили следеће упозорење: „Бдите“ (Матеј 24:42; 25:13). Они који не остану духовно будни, било тако што почну да чине „дела таме“ или тако што не извршавају у потпуности оно што им је Исус заповедио, губе спасење (Римљанима 13:11-13; Откривење 3:1-3).

  •   Многи стихови показују да они који су кренули путем спасења морају верно издржати до краја (Матеј 24:13; Јеврејима 10:36; 12:2, 3; Откривење 2:10). Хришћани у првом веку су се радовали када би чули да су њихови суверници верни Богу (1. Солуњанима 1:2, 3; 3. Јованова 3, 4). Да ли је логично да Библија ставља толики нагласак на истрајност и чување вере ако би они који то не чине ипак добили спасење?

  •   Апостол Павле је тек пред смрт могао рећи да ће сигурно добити награду – спасење (2. Тимотеју 4:6-8). Раније је схватао да би могао остати без награде уколико попусти телесним жељама. О томе је написао: „Бијем своје тело и држим га у покорности као роба, да не бих и са̂м био одбачен након што сам проповедао другима“ (1. Коринћанима 9:27; Филипљанима 3:12-14).